ZELENI DALMACIJE

'Hoćemo spremnike za odjeću na ulice'

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 18:14
  • Objavljeno 26.10.2011 u 16:03
Kontejner spremnik za odjeću

Kontejner spremnik za odjeću

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Danas su u Splitu aktivisti Zelenih Dalmacije na trgu ispred kazališta organizirali improviziranu konferenciju za medije na kojoj su upozorili na nepostojanje kontejnera i spremnika za odlaganje rabljene odjeće. Za tu priliku su organizirali i malu demonstraciju prikupljanja odbačene odjeće u za to predviđene kontejnere te educirali zainteresirane građane o inicijativi

Po njihovom mišljenju, nepostojanje kontejnera i spremnika za odlaganje rabljene odjeće uzrokuje dvostruku štetu. Veliki dio rabljene odjeće se danas u europskim zemljama reciklira i na tome se ostvaruje značajna zarada. Drugi problem u Splitu je i činjenica da na taj način otpad i rabljena odjeća, koji se ne sakupljaju i recikliraju, čine dodatan problem na već preopterećenom odlagalištu Karepovac.

To odlagalište umjesto da se sanira samo se još više zatrpava raznim otpadom. Istaknuli si kako Split katastrofalno malo reciklira otpad. Recikliranjem odbačene odjeće bi se, osim smanjenja obujma otpada na Karepovcu, osiguralo i nekoliko radnih mjesta, ističu pripadnici Zelenih. Plan gospodarenja otpadom kojeg su potpisnici Grad Split i komunalno poduzeće Čistoća ih obavezuje da se nabave kontejneri za odjeću.

Smatra se da se oko 30 posto odjeće koje imamo u ormarima neće više nikada nositi i to je veliki problem ako se ne reciklira. U Splitu jedino Caritas prikuplja odjeću, mjesečno u prosjeku oko dvije do tri tone i time zapravo vrše samo socijalnu funkciju. Zeleni Dalmacije izražavaju čuđenje nezainteresiranošću komunalnog poduzeća Čistoća za ostvarenjem višemilijunske zarade kvalitetnim prikupljanjem i recikliranjem odjeće. Odjeća se već prikuplja u kontejnerima u susjednim općinama Kaštela, Solin, Omiš i Trogir.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi