NEIZVJESNA PARLAMENTARNA RASPRAVA

Hoće li slovenski proračun dobiti podršku?

16.11.2010 u 18:25

Bionic
Reading

Slovenski parlament započeo je u utorak raspravu o proračunu za iduću godinu, čiji ishod nije sasvim izvjestan zbog razlika unutar vladajuće koalicije glede predviđenih reformi i ušteda koje zastupa predsjednik vlade Borut Pahor.

Slovenski proračunski deficit, koji će ove godine iznositi 1,8 milijardi eura, što je 4,9 posto bruto društvenog proizvoda, vlada politikom štednje u idućoj godini želi smanjiti na 4,5 posto BDP-a u idućoj te 3,6 posto BDP-a u 2012. godini.

Smanjenje deficita potrebno je radi stabilizacije javnih financija koja se zahtijeva od članica eurozone, objasnio je na početku parlamentarne rasprave ministar financija Franci Križanič. Dodao je da će u 2011., s obzirom na smanjeni rast, proračunski prihodi biti za pola milijarde eura manji nego što se ranije planiralo.

Da bi se ostvarile proračunske uštede, potrebno je uz proračun prihvatiti i interventni zakon kojim će se zamrznuti rast mirovina i plaća javnih službenika za iduće dvije godine, što odbija Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Njezin je predsjednik Karl Erjavec u utorak nakon sastanka s Pahorom takvu namjeru nazvao neprihvatljivom. Ako vlada ne prihvati kompromis po kojemu bi mirovine iduće godine imale 50-postotnu stopu rasta u odnosu na plaće, njegovi zastupnici neće glasovati za proračun i interventni zakon, kao ni za ključni reformni zakon o novom mirovinskom sustavu, rekao je Erjavec

Prema ocjenama slovenskih medija, proračun za iduću godinu mogao bi prilikom konačnog glasovanja u parlamentu ipak dobiti većinsku potporu zastupnika jer su svoje glasove vladi obećali neki nezavisni zastupnici te dva predstavnika nacionalnih manjina. No, ponašanje stranke umirovljenika moglo bi rezultirati izbacivanjem DESUS-a iz vladajuće koalicije ili čak krizu vlade, jer se reformama protive i neke druge snažne skupine, pa i vodeći sindikati, a pojavljuju se i neslaganja na drugim područjima, prenose slovenski mediji.

Vodeće oporbene stranke u parlamentu, a najviše Slovenska demokratska stranka (SDS), u utorak su najavile da će glasovati protiv proračuna za koji kažu da odražava "izostanak svake razvojne ambicije" sadašnje vlade.

Kako je u raspravi naveo nekadašnji ministar gospodarstva i član SDS-a Andrej Vizjak, proračunski deficit u vrijeme Pahorove vlade postao je strukturni problem slovenskih financija, koji vlada ne zna riješiti nego ga kao vrući krumpir prebacuje iz godine u godinu vladi koja će je naslijediti.

Još veći problem Pahorove vlade jest da ne zna otkloniti prave razloge financijskih teškoća i proračunskog deficita, te omogućiti poticaje gospodarskog rasta koje su u zadnje dvije godine postigle druge europske vlade, ocijenili su u raspravi oporbeni zastupnici.