NAPETO U STRASBOURGU

Hoće li preživjeti osovina 'Merkozy'?

24.11.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku novog talijanskog premijera Marija Montija s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel očekuje se da će Sarkozy izvršiti pritisak na Merkel da pristane na jačanje uloge Europske središnje banke (ECB) u rješavanju krize eurozone

Francuska se nada da će Berlin popustiti u svom protivljenju većoj ulozi ECB-a u rješavanju krize, nakon što je Njemačka u srijedu doživjela neuspjeh u aukciji državnim obveznicama, čime je postalo bjelodano da su se ulagači počeli kloniti čak i najsigurnijeg europskog financijskog utočišta.

Uoči sastanka triju čelnika koji je započeo jutros u Strasbourgu, francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je da postoji hitna potreba za intervencijom ECB-a.

'Smatram i nadam se da će razmišljanja evoluirati u smjeru toga da bi ECB trebao igrati ključnu ulogu u ponovnoj uspostavi povjerenja', rekao je Juppe.

U srijedu, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso iznio je prijedlog o izdavanju zajedničkih euroobveznica 17 država članica eurozone, što bi zahtijevalo daleko veći nadzor nad proračunima i ekonomskim politikama članica.

Angela Merkel smatra da promjene Lisabonskog ugovora, a ne euroobveznice, mogu pomoći u rješavanju dužničke krize u eurozoni. Prema mišljenju Berlina, euroobveznice bi smanjile pritisak na posrnule države, koje moraju vlastitim snagama iznaći način za smanjenje duga.

Dok se zaraza u eurozoni brzo širi, većina od 20 vodećih ekonomista koji su sudjelovali u anketi Reutersa predviđa da eurozona u sadašnjoj formi neće preživjeti krizu.