NEIZVJESNA SUDBINA

Hoće li povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom? Ovo su tri moguća scenarija

17.10.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Dok se uhićeni bivši članovi uprave Agrokora izmjenjuju na ispitivanju, još nije sasvim jasno koja je sudbina saborskog istražnog povjerenstva. Vladajući i oporba su zasad podijeljeni, zbog čega su se iskristalizirala tri moguća scenarija

Istražno povjerenstvo za Agrokor trebalo bi započeti s radom 3. studenog, a prvi bi se pred njim trebao pojaviti nominalni vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

No nakon uhićenja u ponedjeljak postala je upitna i sudbina tog tijela. Naime pokrene li DORH i službenu istragu, stav je HDZ-a da povjerenstvo treba prestati s radom. S tim se ne slaže oporba. Do razmimoilaženja u mišljenjima došlo je i zbog različitog tumačenja Zakona o istražnim povjerenstvima, o čemu je tportal već pisao.

Istražno povjerenstvo nastavlja s radom

Prema prvom mogućem scenariju, povjerenstvo bi, unatoč pokretanju DORH-ove istrage, nastavilo s radom. Da ono ne bi smetalo DORH-ovoj istrazi poručio je i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, no koplja se lome oko tumačenja zakona.

Naime Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996. godine propisuje da povjerenstvo prestaje s radom kada se pokrene sudbeni postupak. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku iz 2009. istraga više nije dio sudbenog postupka, odnosno prebačena je u ruke DORH-a.

Stoga, prema jednom tumačenju, istražno povjerenstvo formalno može nastaviti raditi sve do podizanja optužnice. Takvom tumačenju skloni su neki u SDP-u, no ima i onih u toj stranci koji bi pristali na nekakav kompromisan prijedlog.

Bavili bi se nastankom Agrokora, ali ne i financijskim izvještajima

Prema drugom scenariju, kojem su skloni u glavnoj oporbenoj stranci, istražno povjerenstvo nastavilo bi s radom, no ne bi preispitivalo dijelove koje pokriva DORH-ova istraga. Primjerice povjerenstvo se ne bi bavilo bilancama Agrokora ukoliko DORH pokrene i službenu istragu vezanu uz financijske izvještaje Agrokora. No prema tumačenju šefa istražnog povjerenstva Orsata Miljenića, ono bi se moglo nastaviti baviti samim nastankom koncerna Agrokor, HBOR-ovim davanjem kredita Agrokoru ili nastankom lex Agrokora.

  • +4
Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na tom tragu je prije nekoliko tjedana, uoči osnivanja povjerenstva, čak bio i HDZ-ov Branko Bačić. 'U HDZ-u od prvog dana govorimo da se ne protivimo istražnom povjerenstvu, uz dodatak koji je jako važan, prevažan, a to je da nismo htjeli da se imenovanjem povjerenstva i radom u Saboru ometa rad DORH-a na tom istom slučaju. Na tome smo inzistirali i u tom smislu želimo naći način da se osnuje povjerenstvo, a da s druge strane omogućimo DORH-u da nastavi s radom', pojašnjavao je tada Bačić.

Povjerenstvo prestaje s radom zbog DORH-ove istrage

Međutim posljednjih dana iz HDZ-a dolazi jasan stav da, pokrene li DORH istragu, povjerenstvo mora prestati s radom. To je ujedno treći i najvjerojatniji scenarij.

'Sporni' Zakon o istražnim povjerenstvima HDZ tumači drugačije od SDP-a. Oni u pokretanje sudbenog postupka, koje spominje taj zakon, ubrajaju i državnoodvjetničku istragu. Naime 1996., kada je zakon nastajao, istraga je bila dio sudbenog postupka te neki tumače da je zakonodavac imao namjeru zaštititi istragu čiji su dijelovi tajni.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Odluče li se u HDZ-u držati tog tumačenja, vrlo lako će svoj stav moći i provesti. Naime HDZ i partneri imaju većinu i u samom povjerenstvu, ali i u Saboru.

Dilema s različitim tumačenjem Zakona o istražnim povjerenstvima mogla bi se razriješiti zatraži li netko vjerodostojno tumačenje odredbi zakona. Prema saborskom Poslovniku, vjerodostojno tumačenje može dati jedino Odbor za zakonodavstvo, u kojem HDZ i partneri, naravno, imaju većinu. Odbor za zakonodavstvo pritom može tražiti mišljenje Vlade te matičnog odbora, što bi u ovom slučaju bio Odbor za Ustav, u kojem HDZ opet ima većinu.