traži se todorić

Most i SDP složni: Bez obzira na policijsku akciju, istražno povjerenstvo ide dalje

16.10.2017 u 09:43

Bionic
Reading

Akcija Agrokor koja je jutros krenula nije iznenadila članove saborskog istražnog povjerenstva iz redova Mosta i SDP-a. ako se pita oporbu eventualno pokretanje istrage ne bi zaustavilo povjerenstvo, no s tim se ne slaže HDZ

'Zahvaljujući kaznenoj prijavi koju je podignuo Božo Petrov prije šest mjeseci, sada vidimo da je u finalizaciji istraga i to pokazuje da je Most počeo raspetljavati situaciju. Sada se ne smije stati', prva je reakcija koju je za tportal podijelio glavni tajnik Mosta i član istražnog povjerenstva Nikola Grmoja.

'O važnosti rasvjetljivanja situacije vezane za Agrokor kroz saborsko istražno povjerenstvo Most nezavisnih lista je govorio mjesecima prije samog osnivanja. I dalje tvrdimo da je ta karika jako važna u cijeloj priči i nećemo dopustiti da se rad povjerenstva spriječi niti na bilo koji način opstruira.
 Rad povjerenstva vezan je za više tema važnih za javni interes, od nastanka Agrokora i odgovornosti politike pa do lex Agrokora. Ne vidimo prepreku za daljnji rad', poručio je Grmoja.

Grmoja kaže da HDZ-u neće dopustiti da opstruira rad povjerenstva i da će inzistirati da se istraži nastanak Agrokora te sva pogodovanja. 'Samo jedna od točaka u zahtjevu za osnivanje povjerenstva je lažiranje bilanci unutar Agrokora, unutar zahtjeva ima i drugih točaka, od rada institucija do pitanja vezanih uz nastanak lex Agrokora. I pravni stručnjaci se slažu da je u zabludi Jandroković, i pravno i politički. Mi nismo istražno tijelo i ne možemo istraživati kaznenu odgovornost, ali istražujemo pogreške institucija i pogodovanje te produkt našeg rada bile bi zakonske inicijative koje će onemogućiti da se ovako nešto ponovi', poručuje Grmoja.

  • +5
Policijski istražitelji u Kulmerovim dvorima Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

'Policija radi svoj posao, a na nama je da radimo svoj posao', rekao je za tportal SDP-ov Gordan Maras, također član istražnog povjerenstva.

I Maras smatra da, bez obzira na današnju akciju policije, nema prepreka za rad istražnog povjerenstva. 'Ukoliko se rade određene radnje vezano uz dio koji bi trebali istraživati, primjerice uz računovodstveno izvještavanje, onda povjerenstvo to neće raditi, a ostalo može raditi. Ako se HDZ tome suprotstavi, onda ćemo se mi po tome postaviti. Nema prepreke da radimo taj posao', rekao je Maras.

Ukoliko bi Todorić ili bilo tko od bivše uprave bio priveden, to, smatra Maras, ne bi bila prepreka da se svejedno pojavi na ispitivanju pred istražnim povjerenstvom.

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva SDP-ov Orsat Miljenić izjavio je u ponedjeljak da prema Zakonu o istražnim povjerenstvima povjerenstvo prestaje s radom ako se o pitanjima o kojima je osnovano pokrene sudski postupak, dok je sada riječ o istrazi.

Iz te odredbe, rekao je Miljenić Hini, ali i iz cijelog teksta Zakona proizlazi da povjerenstvo u slučaju pokretanja istrage može nastaviti s radom po svim pitanjima o kojima nije pokrenuta istraga.

Primjerice, pojasnio je, povjerenstvo se bavi davanjem kredita HBOR-a Agrokoru i nastankom i posljedicama lex Agrokor. Ako se o tome ne vodi istraga, nema razloga da povjerenstvo to ne istraži.

Ista je stvar, dodaje, i s istragom oko nastanka Agrokora i rada Porezne uprave, što znači da se povjerenstvo može baviti i tim pitanjima.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić komentirao je 'akciju Agrokor' za HRT. 'Ovo je sretna scena, ali kasni 20 godina. Bit će to slučaj koji će se vući još mnogo godina', rekao je Sinčić.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je za HRT da je današnja akcija policije očekivana s 'obzirom na rezultate koje je pokazala revizija financijskih izvješća Agrokora', ali i da ne možemo znati kako će se situacija dalje odvijati.

Pošto je policija došla na brojne adrese, te se očekuje kako će svi osumnjičenici imati jake odvjetničke timove, Mrak Taritaš se našalila poručivši kako je pitanje hoće li na kraju biti dovoljno odvjetnika.

'Situacija je vrlo ozbiljna. Nas čekaju dugogodišnji sudski procesi. Todorić objavama na blogu želi namentuniti tezu da je politički progonjen. To nije tako. Ovdje je riječ kompaniji koja je nastala potpomgnuta državom. Riječ je o rođačkom kapitalizmu. Riječ je o tome da je u jednoj kompaniji bila i proizvodnja i prerada i trgovina, to se nije smjelo dopustiti', rekla je Anka Mrak Taritaš. 

  • +4
Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Lovrinović: Povjerenstvo treba nastaviti rad

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvih uhićenja u slučaju Agrokor, kako je očekivao uhićenja, posebno nakon nalaza revizije, te najavio da će kao član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor pomno nadzirati cijeli proces, a povjerenstvo treba nastaviti s radom kao političko tijelo, ne miješajući se u DORH-ovu istragu.

'Očekujem da će svi krivci, koji imaju veze s eventualnim malverzacijama u poslovanju, ali i one interesne skupine i političari koji su u sve to bili upleteni, odgovarati pred javnošću, saborskim povjerenstvom i sudovima', rekao je Lovrinović.

Smatra kako cijeli proces, koji se sada razdijelio u dva smjera, treba izuzetni pažljivo nadzirati - onaj pravosudni, koji uključuje istrage i optužbe, te poslovni, koji uključuje restrukturiranje Agrokora, namirenje dobavljača i kreditora i nastavak poslovanja.

'Ovo je presudni trenutak za kompaniju, a stranka Promijenimo Hrvatsku i ja kao član saborskog istražnog povjerenstva pobrinut ćemo se da interesne skupine ne zabiju posljednji čavao u njezin lijes', poručio je Lovrinović.

Jelkovac: Dođe li do preklapanja povjerenstvo prestaje s radom

HDZ-ova Marija Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom.

Zakon je vrlo jasan, kaže Jelkovac pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, u kojem stoji da će, ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono odmah prestati s radom.

Ipak, napominje kako trenutno nema dovoljno informacija da bi mogla reći kako je nastupio taj trenutak. Moramo poštovati zakon, mi nismo iznad njega, poručila je Jelkovac.