EKOLOŠKE POSTROJBE UN-A

Hoće li plave kacige postati zelene?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mirovne snage UN-a mogle bi uskoro proširiti polje djelovanja. Globalno zatopljenje i sve oskudniji prirodni resursi u nekoj bi daljoj budućnosti mogli proizvesti nove ratove, a da ne spominjemo kako će podizanjem razine mora nestati mnoge otočke države. Prijedlog je da Ujedinjeni narodi kreiraju novu jedinicu - klimatske mirotvorce, odnosno zelene kacige

Ako je razlog za osnivanje Ujedinjenih naroda bilo očuvanje svjetskog mira, onda je sasvim logično da se Ban Ki-Moonov tim počne baviti problemom globalnog zatopljivanja jer će danas-sutra dovesti do masovnih migracija, ratova i političkih previranja. Očuvanje prirodnih resursa i nadzor nad učincima klimatskih promjena savršeno se uklapaju u pojam mirotvorstva u 21. stoljeću, pa se stoga razmatra stvaranje nove UN-ove postrojbe, tj. zelenih kaciga, kako nas izvještava The Guardian

Zeleno mirotvorstvo još je uvijek daleko, ne samo u realnosti, nego i na papiru, no pojedinim se državama žuri jer bi se danas sutra mogle naći potopljene, baš kao što na to upozorava predsjednik Naurua u New York Timesu. Nije samo problem u višoj razini mora i njegovim političkim konzekvencama, već i u sve manjim prirodnim resursima koji bi pojedine regije Afrike i Azije mogle dovesti do gladi, a posljedično i do krvi. Također, pitanje je što s masovnim migracijama iz pogođenih područja.

Da ne bi sve ostalo na jauku neznatnih lokalnih vođa koje će prvo pogoditi val katastrofalnih posljedica klimatskih promjena, inicijativi za osnivanje zelenih kaciga pridružila se i Njemačka koja je sazvala posebni sastanak u UN-u gdje će se raspravljati o konceptu zelenog mirotvorstva. 'Još je prerano govoriti o akciji Vijeća sigurnosti u smjeru osnivanja takve jedinice. Prvi pozitivan korak bit će prihvaćanje stvarnosti klimatskih promjena te njihovim implikacijama za međunarodni mir i sigurnost', napisao je za Huffington Post njemački veleposlanik pri UN-u Peter Wittig

U konceptualnom predlošku za sastanak, Nijemci su predložili raspravu o mogućim scenarijima kako se nositi s povišenim temperaturama i razini mora, kako riješiti problem klimatskih izbjeglica te kako riješiti konflikte na teritorijima koji će biti pogođeni nedostatkom hrane ili vode.

No da, iznjedriti nešto poput zelenih kaciga zahtijeva potpunu podršku svih moćnih članica Vijeća sigurnosti, što zasad nije slučaj. Ideji se posebno protivi Kina koja je, koincidencijom ili ne, jedan od najvećih svjetskih zagađivača. Pekinška argumentacija je kratka i jasna: UN-ove mirovne snage trebaju se baviti očuvanjem mira, a ne okoliša. Ovo potonje treba prepustiti ekspertima.

Zvuči sasvim prihvatljivo kada bi eksperti imali nekakav utjecaj na političku volju. Kako je pokazala nedavna konferencija o klimatskim promjenama u Bonnu, sve se vlade slažu oko svega osim oko tri ključna područja – financiranje zelene industrije, smanjenje stakleničkih plinova i budućnost protokola iz Kyota. Drugim riječima, ne slažu se praktički ni oko čega.

U međuvremenu Ban Ki-Moonu sve je draža tema održivog razvoja nego globalnog zatopljenja i njegovih mnogostrukih političkih, ekonomskih i populacijskih implikacija. Čini se da je ulog pretežak za funkciju generalnog tajnika UN-a, baš kao i za čitavu instituciju. Bit će najnormalnije ako danas sutra pročitamo kako su brigu nad posljedicama klimatskih promjena preuzeli Pentagon ili kineska obavještajna služba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi