novi prijedlog

Hoće li napokon doći do deblokade proračuna Zadra? Odgovor bi mogao stići sredinom travnja

29.03.2023 u 18:50

Bionic
Reading

Sredinom travnja pred zadarskim gradskim vijećnicima trebao bi se naći novi prijedlog proračuna, zaključak je sastanka koji je u srijedu s predstavnicima gotovo svih političkih opcija održao gradonačelnik Branko Dukić

Grad Zadar tako je nadomak rješenja tromjesečne blokade proračuna i problema s tim u vezi jer uskoro istječe privremena mjera nužnog financiranja.

"Neću trošiti vrijeme na ono što je bilo, kako je bilo i zašto. Tu se nikada nećemo složiti, ali je važno da se slažemo oko onoga zbog čega smo se i okupili, a to je izrada proračuna", rekao je gradonačelnik Dukić.

Istaknuo je kako je važno što prije pronaći izlaz iz sadašnje situacije jer žurno treba nastaviti s provedbom projekata i programa pripremljenih za financiranje u proračunu za 2023. godinu te novih projekata koji sada nisu u formi amandmana, nego njegov sastavni dio. Konačni dokument, najavio je, bit će završen u tjednu poslije Uskrsa i biti upućen Gradskom vijeću na odlučivanje.

Dukić je rekao kako, unatoč svim političkim različitostima, to nisu bili pregovori, nego politički dogovor, pri čemu je pohvalio prijedloge Nezavisne liste Enija Meštrovića.

"Bilo je lako složiti se s prijedlozima, ali puno teže naći proračunski okvir. Zato je i trajalo više tjedana", rekao je gradonačelnik.

Tako su se dogovorili da se osigura proračunski novac za najam dva stana u Zagrebu i jedan u Splitu za smještaj roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Prijašnji prijedlozi SDP-a i Domovinskog pokreta uvršteni su u novi prijedlog proračuna.

Enio Meštrović zahvalio je pak gradonačelniku što nije bio na sastancima jer je, kako je rekao, „puno lakše bilo razgovarati s pročelnicima Antom Ćurkovićem, Antom Babićem i Ivanom Mijolovićem“.

"Od početka ste govorili da nešto nije moguće uvrstiti u proračun, a na kraju je ispalo kako je moguće. Nadam se da ste naučili lekciju. Ako se budete dirali u 0,1 posto naših prijedloga, sljedeće godine nećete moći pričati s nama", upozorio je Meštrović.

Nakon sastanka u maloj gradskoj vijećnici neovisni vijećnici predstavili su novinarima projekte koje su uvrstili u novi prijedlog proračuna.

Riječ je, među ostalim, o 300.000 eura za gradnju novog azila za životinje, 150.000 za sufinanciranje troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu, 92.000 eura za povećanje satnice za pomoćnike u nastavi, 65.000 eura za sanaciju i uređenje Kapetanskog parka te 93.000 eura za financiranje otočnih mjesnih odbora.