PREPREKE NA PUTU U EU

Hoće li Milanović udobrovoljiti Lammerta?

24.10.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović boravit će u četvrtak i petak u Berlinu, u radnom posjetu Njemačkoj i sudjelovati na proslavi obilježavanja 60 godina postojanja Odbora njemačkog gospodarstva za suradnju sa zemljama Istočne Europe, ali će se pritom susresti i s Norbertom Lammertom, predsjednikom Bundestaga, čije se ime u posljednje vrijeme često spominje u Hrvatskoj

O važnosti skupa govori činjenica da će na njemu sudjelovati u ruski predsjednik Vladimir Putin. Ipak, premijera Zorana Milanovića u ovom trenutku više od unapređenja gospodarske suradnje zabrinjavaju kritike koje stižu iz Njemačke na račun spremnosti Hrvatske za članstvom u Europskom uniji. Posao koji se činio gotovim zapeo je tamo gdje se najmanje očekivalo.

Milanović će u Berlinu održati cijeli niz bilateralnih susreta s visokopozicioniranim njemačkim političarima, a posebno je značajan susret u petak s Norbertom Lammertom koji je prvi pokrenuo lavinu kritika na račun Hrvatske. Podsjetimo, Lammert je prvi visokopozionirani njemački političar koji je javno izrazio sumnju da je Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji. Nakon njega uslijedila je lavina negativnih reakcija na medijskoj i političkoj sceni. Njemačka koja snosi najveći teret krize u eurozoni sada puše i na hladno. Poučeni negativnim iskustvima s primanjem Bugarske i Rumunjske, koje su u EU ušle nespremne, želi se spriječiti sličan scenarij s Hrvatskom. Njemačkoj u vrijeme krize eurozone treba neki pozitivan primjer iz Europske unije, treba im uspjeh i dokaz da proces proširenja Europske unije ima smisla, a ne još jedna problematična zemlja koju se u članstvo propustilo preko reda. Milanović stiže u Berlin nakon što je Lammert ipak malo ublažio svoja stajališta nakon diplomatske ofenzive ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, a s Lammertom se susreo i bivši predsjednik Stipe Mesić na panelu koji je organizirala zaklada Heinrich Boll.

Tamo je Lammert očito pod utjecajem bivšeg predsjednika malo reterirao rekavši da su njegove kritike bile više upućene na adresu EU-a nego Hrvatske. Lammet je kazao da je od ljudi koji su mnogo bolje upoznati sa situacijom u Hrvatskoj čuo kako je ispunjenje 10 hitnih zadaća koje je pred Hrvatsku postavila Europska komisija 'doduše zahtjevna, ali ne i nerješiva zadaća'.

Vesna Pusić je u ponedjeljak u Pragu izjavila da ratifikacija pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu nije upitna ako Hrvatska ispuni 10 zadaća iz nedavnog izvješća Europske komisije o monitoringu. Pred premijerom je zadatak da u naredna dva dana uvjeri njemačke prijatelje da je Hrvatska pouzdan partner koji će ispuniti sve obaveze koje je preuzela potpisivanjem pristupnog ugovora s Europskom unijom kako bi ratifikacija u Bundestagu mogla proći glatko.

Osim s Lammertom u petak, premijer će se u četvrtak sastati s Peerom Steinbrückom, članom SPD-a i kandidatom SPD-a za saveznog kancelara na izborima 2013., potom s predsjednikom kluba zastupnika SPD-a Frankom-Walterom Steinmeierom, a također će se obratiti okupljenima na proslavi obilježavanja 60 godina postojanja Odbora njemačkog gospodarstva za suradnju sa zemljama Istočne Europe. Sastanak s kancelarkom Angelom Merkel nije službeno predviđen.