POST FESTUM IZBORA U SDP-U

Hoće li Milanović nešto naučiti iz šamara koji je dobio?

21.10.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Uvjerljivom pobjedom u prvom krugu (64,54 Davor Bernardić potvrdio je da uživa veliku potporu članova u zagrebačkom SDP-u. Od 6.568 članova ZG SDP-a, na izbore ih je izašlo 4.145, važećih listića je bilo 4.103, a od toga je 2.648 svoj glas dalo upravo Bernardiću. Njegovi protukandidati Mirando Mrsić i Gordan Maras pokupili su tek mrvice i ni u zbroju, 1.455 glasova, nisu imali ni približno kao Bernardić

Žarko Puhovski, profesor i politički analitičar kaže kako je i sam iznenađen glatkom i uvjerljivom pobjedom Bernardića u prvom krugu, ali i dodaje da je 'očito da su članovi stranke svjesni loše situacije u njoj'.

Gubitnici s Iblerova trga

Davorko Vidović, bivši ministar rada i socijalne skrbi, koji je izpolitike nestao nakon unutarstranačkih izbora u SDP-u, rekao je uemisiji 'Dnevni red' na 24sata TV-u kako je uvjerljivom pobjedom u prvomkrugu stigma gubitnika lokalnih izbora skinuta s Bernardića iadresa za gubitnika prebačena na Iblerov trg, odnosno na Milanovića.

'Ovi su izbori bili više protiv Zorana Milanovića nego za Davora Bernardića. Vidjet ćemo je li Milanović u stanju izvući pouke iz ovoga šamara koji je dobio ili će krenuti u raspuštanje ogranka što bi bilo kontraproduktivno i katastrofalno', mišljenja je Puhovski.

Napominje da je izborima u SDP-u najveći dobitnik Milan Bandićjer Bernardić nema druge nego da mu se približi, ali ne previše.

'Očekujem i da će sada biti bliži gradonačelnikovim idejama u Skupštini. Ako je do sada i bio protiv nekih njegovih ideja, sada više načelno neće biti. SDP-ovci u Zagrebu su osvijestili da moraju napraviti promjene unutar stranke, jer imamo lošu vladu i još goru oporbu i jedinio je rješenje zamjena premijera kadrom iz stranke. Doduše, to je sada možda još nerealno očekivati, ali puno manje nego prekjučer', mišljenja je Puhovski.

Berto Šalaj, politolog kaže da ga Bernardićeva pobjeda nije toliko iznenadila koliko visok postotak dobivenih glasova.

'Njegova pobjeda jasna je poruka Milanoviću da postoji nezadovoljstvo dijela članova načinom na koji se stranka vodi. Očito je da oni to ne govore javno, ali kad dođu tajni izbori onda to odluče glasno artikulirati. Sada nam ostaje vidjeti kojim će smjerom Bernardić ići. Hoće li to biti stav iz kampanje u kojem je kritizirao Vladu ili će to biti nešto pomirljiviji ton kakav je imao neposredno nakon pobjede tek ćemo vidjeti', ističe Šalaj.

On, poput Puhovskog, drži da bi bilo kakvo Milanovićevo uplitanje u rad zagrebačkog ogranka ili pokušaj njegova raspuštanja bio poguban za stranku.

'Mislim da ni Bernardić svojim djelovanjem u narednom razdoblju neće činiti ništa kako bi izazvao Iblerov trg da učini takav korak', mišljenja je Šalaj.

Što se tiče mogućeg približavanja Bandiću, Šalaj smatra kako se to neće dogoditi i napominje da ne treba zaboraviti da je Bernardić svojedobno išao protiv Bandića kada mu potporu nije htio dati jučerašnji protukandidat Mrsić.