skriva se u bih

Hoće li Mamić zbog nove optužnice biti izručen Hrvatskoj i zašto dosad nije bio?

22.05.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo je optužnicu protiv Zdravka Mamića te je za njega odredilo i istražni zatvor. No hoće li Zdravko Mamić biti izručen Hrvatskoj i jesu li za to sada veće šanse nego prošlog lipnja, kada je pobjegao u BiH, otkad živi u Međugorju te ima i njihovo državljanstvo?

'Sad je veća šansa za izručenje jer mu se stavljaju na teret stvari koje su počinjene nakon stupanja na snagu sporazuma o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i BiH', potvrđuje za tportal kaznenopravna stručnjakinja Sunčana Roksandić Vidlička sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Bilateralni sporazum o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i BiH potpisan je 2012., a na snagu je stupio u ožujku 2014. Njime se dopušta izručenje vlastitih državljana između Hrvatske i BiH u posebno taksativno navedenim slučajevima. Jedan su djela iz sfere organiziranog kriminala i korupcije, a drugi djela za koja se može izreći kazna od 10 ili više godina zatvora. Izručenja se odnose na djela počinjena nakon što je sporazum stupio na snagu.

Nezadovoljstvo (ne)funkcioniranjem sporazuma još prošle godine izrazila su oba ministra pravosuđa, Davor Bošnjaković i Josip Grbeša, rekavši: 'Nemamo neke rezultate.' Bošnjaković je u srijedu najavio kako će se nakon najnovije odluke osječkog suda tražiti Mamićevo izručenje.

Potvrđenom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

  • +28
Zdravko Mamić od hrvatskog se pravosuđa sakrio u Međugorju Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Optužnica tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje i da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 milijuna kuna.

Mamić je, podsjetimo, prošlog lipnja nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju. Hrvatska je i tada tražila izručenje, a BiH ga je odbila zato što je djelo za koje je osuđen počinio prije stupanja na snagu sporazuma o izručenju.