'SPUŽVA BOMBE'

Hoće li Izrael novim tajnim oružjem izboriti konačnu pobjedu nad ukopanim Hamasom?

27.10.2023 u 19:04

Bionic
Reading

Borbe u Gazi ušle su u 21. dan nakon što je palestinski Hamas u iznenadnom prekograničnom napadu na Izrael ubio oko 1400 ljudi. U izraelskim bombardiranjima Gaze ubijeno je više od 7000 Palestinaca. Hamasova mreža tunela najveći je izazov za izraelske trupe, a one odnedavno raspolažu i novim tajnim oružjem: tzv. spužva bombama

Dok se približava izraelska kopnena invazija na Pojas Gaze, postavljaju se pitanja o tome kako će se Izraelske obrambene snage (IDF) suočiti s Hamasovim podzemnim tunelima, u kojima se nalaze strani taoci, ali i oružje. Nova borbena naprava IDF-a ne sadrži eksploziv, ali proizvodi eksploziju pjene koja se brzo širi i stvrdnjava te može zatvoriti rupe i ulaze u tunele kojima je premreženo podzemlje obalnog pojasa površine oko 360 kvadratnih kilometara.

IDF zasad nije komentirao korištenje 'spužva bombi', iako su ih izraelski vojnici još prije dvije godine testirali u improviziranim podzemnim tunelima.

Britanski Telegraph piše da će Izrael u borbi protiv ukopanih hamasovaca koristiti upravo nove 'spužva bombe'. Među elitnim jedinicama zaduženim za odlazak u podzemlje su i pripadnici Yahaloma, komandosi poznati kao 'lasice', a koji su specijalizirani za pronalaženje, čišćenje i uništavanje tunela.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sposobnost 'spužva bombe' da zatvori ulaze u tunele i spriječi iznenadne napade Hamasovih boraca ključna je obrambena mjera i mogla bi postati vitalno borbeno sredstvo za IDF. Ovi specijalizirani uređaji dolaze pohranjeni u kompaktnom plastičnom spremniku koji ima strateški postavljenu metalnu pregradu, osiguravajući da dvije bitne tekućine ostanu odvojene. Kada se pregrada ukloni, tekućine se miješaju, a ta reakcija rezultira 'spužva bombom' koja se usmjerava prema cilju.

Specijalizirane jedinice za izviđanje tunela unutar inženjerijskog korpusa opremljene su vrhunskom opremom, uključujući tzv. podzemni radar, senzore iz zraka i zemlje te napredne sustave za bušenje. Nedavna izvješća pokazuju da IDF-ovci imaju i specijalnu opremu za olakšavanje podzemne vidljivosti. S obzirom na nedostatak prirodnog svjetla u podzemnom okruženju, trupe se sada oslanjaju na termalnu tehnologiju za noćno gledanje, dopunjenu posebno dizajniranim radio uređajima za pouzdanu komunikaciju u tim izazovnim uvjetima.

Telegraph navodi i da izraelsko tajno oružje donosi i neke opasnosti, pa su tako pojedini izraelski vojnici izgubili vid rukujući 'spužva bombama'. List piše da Izrael pokušava koristiti robote i bespilotne letjelice za navigaciju složenom mrežom tunela kako ne bi ugrozio svoje vojnike. Međutim implementacija ovih tehnologija u postojećim uvjetima još uvijek predstavlja značajan tehnički izazov.