SUMMIT O PRORAČUNU

Hoće li Cameron ugroziti budućnost EU-a?

22.11.2012 u 14:27

Bionic
Reading

Svi s velikim zanimanjem prate izvanredni summit na kojem će države članice EU-a i Hrvatska pokušati dogovoriti višegodišnji proračunski okvir za razdoblje 2014-2020. Britanski premijer David Cameron stigao je u Bruxelles i prvi je europski lider koji se susreo s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, javlja The Telegraph. Cameron je izjavio još i prije da je spreman uložiti veto na izglasavanje proračuna ako se u njemu pojave kakvi 'neprihvatljivi troškovi'. I dalje je odlučan u svojoj namjeri

David Cameron je rekao van Rompuyu i Barrosu da je britanski stav o rebalansu proračuna EU-a 'potpuno opravdan' te da neće podržati nikakve promjene.

Na sastanku, koji je trajao nešto više od pola sata, rekao je da je jasno da će ovi pregovori dugo trajati.

'Mislimo da više može biti učinjeno kako bi se obuzdala potrošnja', dodao je Cameron. Ukratko, Cameron želi dublje rezove u proračunu EU-a.

Britanski mediji su prije posjeta Camerona Bruxellesu pisalo o dvama mogućim scenarijima nakon završetka summita.

Ukoliko dođe do nagodbe o proračunu, Cameron će se suočiti s optužbama za izdaju na domaćem terenu.

Ukoliko, pak, on ostane pri tome da će uložiti veto, nedvojbeno da će ga konzervativni zastupnici na Otoku pozdravljati kao kakvog heroja. No, to ujedno znači i da će se britanska vlada istog trenutka naći u brutalnom sukobu s Europskom unijom, što bi za posljedicu vrlo lako moglo imati britansko povlačenje.

Belgijski premijer Elio di Rupo je izjavio kako očekuje da će ovi pregovori biti maratonski.

Luksemburški premijer Jean Claude Juncker je kazao kako očekuje da će pregovori biti teški.

Nizozemski premijer Mark Rutte je pak rekao kako uvijek u džepu nosi pištolj kada ide na pregovore, figurativno, naravno. On, kao i Cameron, podržava onakav proračun koji će sadržavati mjere štednje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu kako će možda biti potreban ponovni susret lidera EU-a početkom 2013, što znači da ne očekuje konsenzus oko proračuna.

Višegodišnji financijski okvir (MFF) ključni je dokument kojim se definira na koje će se prioritete trošiti europski novac i utvrđuju najviši iznosi za sve proračunske stavke. Najveći dio europskog proračuna namijenjen je za kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku.

Podsjećamo, neuspjeh pregovora značio bi da će Komisija morati izići s novim prijedlogom proračuna. O tom prijedlogu se onda očituju Vijeće i Parlament i ako među njima nema suglasnosti, onda se pristupa tzv. postupku mirenja, koji može trajati najviše tri tjedna.

Ne bude li dogovora do kraja godine, onda se primjenjuje privremeni mehanizam financiranja iz mjeseca u mjesec. U tom slučaju troškovi se podmiruju mjesečno na razini jedne dvanaestine ovogodišnjeg proračuna.

Predviđanja, odnosno bolje rečeno očekivanja su takva da ce se naći rješenje na 'pola puta', 'zlatnoj sredini' te da u konačnici kohezijska politika neće izgubiti.