U JEKU NAPADA NA MINISTRICU

Hoće li Bandić sada financirati radne bilježnice iz svih predmeta, obaveznih i izbornih? Imamo odgovor

06.06.2019 u 09:00

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neuobičajeno oštro okomio se na ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, pozivajući premijera Andreja Plenkovića da je smijeni zbog njezinog navodno protuzakonitog djelovanja. I ne samo Bandić. Rafalnu paljbu po ministrici otvorili su ljudi iz prvog ešalona gradonačelnikove Stranke rada i solidarnosti, čiji je saborski zastupnik Kažimir Varda poručio da će krenuti u postupak opoziva ministrice ako Plenković ne pristane na Bandićev zahtjev. No je li inicijalni povod za ovaj napad uistinu 'svjetonazorski', kako je to ustvrdio Bandić, ili su razlozi ipak nešto prizemniji?

Nakon što se riješio velikih troškova za besplatne udžbenike tako što je iste prebacio s gradskog na državni proračun - uz pomoć žetončića 'osiguravajući' besplatne udžbenike svim učenicima u Hrvatskoj - zagrebački gradonačelnik sada se pobrinuo da u to budu uključeni i udžbenici iz izbornih predmeta.

Na upit tportala hoće li Grad Zagreb učenicima u idućoj školskoj godini osigurati besplatne radne bilježnice, čiji trošak država ne pokriva, uključujući one iz izbornih predmeta, stigao je potvrdan odgovor.

'Slijedom Vašeg upita obavještavamo Vas da će Grad Zagreb kao i do sada, s ciljem potpore standarda roditelja, i za 2019./2020. školsku godinu, osigurati nabavu radnih bilježnica obveznih i izbornih predmeta za učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba te za učenike osnovnih i srednjih škola izvan Grada Zagreba, a koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba. Konačni iznosi bit će poznati nakon provedene javne nabave', stoji u odgovoru s potpisom Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje.

  • +8
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U petak, samo pet dana nakon izbora za EU parlament, Bandićev saborski Klub zastupnika zatražio je od ministrice Divjak da povuče dopis osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno - da uputi novi ili podnese ostavku.

Nezadovoljan planom da među udžbenicima koje će platiti država ne budu i udžbenici za vjeronauk, zastupnik Kažimir Varda ustvrdio je da po Zakonu o udžbenicima nema razlike između udžbenika kad je u pitanju njihova nabava iz sredstava Ministarstva, odnosno države, jer izborni predmet kad se učenik za njega opredijeli postaje obvezan.

Na pripremljeni teren potom je uklizao Bandić. 'Mi ćemo financirati ono što je ministrica prekrižila, ona svjetonazorski vodi Ministarstvo. Izborni predmeti trebaju biti sastavni dio udžbenika koje treba platiti Ministarstvo', poručio je zagrebački gradonačelnik.

Ministrica Divjak odgovorila je da to nije pitanje svjetonazora, nego pitanje jednakog tretmana svih izbornih predmeta i pitanje financiranja, nakon čega je ministar Zdravko Marić 'odriješio kesu' i osigurao oko 28 milijuna kuna samo za udžbenike izbornih predmeta, koliko će, prema procjenama Ministarstava znanosti, porezne obveznike koštati posljednja inicijativa zagrebačkog gradonačelnika.