1.500 PO GLAVI STANOVNIKA

HNS predlaže izmjene Zakona o regionalnom razvoju

30.11.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Uvođenje indeksa poravnanja kojim bi se svakoj jedinici lokalne samouprave osiguralo prihode od 1.500 kuna po glavi stanovnika, prijedlog je koji sadrže izmjene Zakona o regionalnom razvoju koje je Klub HNS-a i HSU-a danas poslao u saborsku proceduru

Cilj je ovih izmjena smanjiti manjak u proračunima jedinica lokalne samouprave koji nastaje poreznim izmjenama, a svoj prijedlog u HNS-u vide kao prijelazno rješenje dok se ne donese cjelovito rješenje ravnomjernog razvoja Hrvatske. Taj prijedlog nudio se i prijašnjim vladama, pa sada i Vladi Andreja Plenkovića.

'Svako dijete u Hrvatskoj mora imati jednake šanse za uspjeti u životu i ovo što predlažemo nije džeparac za načelnike i gradonačelnike, već taj novac služi za zaštitu standarda u vrtićima, školama, na ulicama', rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Osim 1.500 kuna po glavi stanovnika kojim bi se, tvrdi, i siromašnijim općinama osigurali isti uvjeti kao bogatijim krajevima, predlažu i podizanje cenzusa s 1.500 na 2.000 kuna za sve općine koje bi pristale na dobrovoljno spajanje s drugim manjim jedinicama lokalne samouprave.

'Kad gledamo prihode jedinica lokalne samouprave, njihov prosjek prihoda iznosi 2.800 kuna po glavi stanovnika. No u nekim općinama taj prihod iznosi 500, 600 kuna, dok u nekim sredinama čak 15 do 20 tisuća kuna po glavi stanovnika', kazao je HNS-ov Milorad Batinićkoji je uvjeren da će zbog prijedloga koji ide prema spajanju općina ove izmjene biti svima prihvatljive.