SMEĆE RAZDORA

HNS-ovac Habuš žestoko se obrušio na SDP-ovca Zmajlovića!

16.10.2015 u 14:51

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš po hitnom je postupku sazvao sjednicu Gradskog vijeća za utorak. Izvanredna sjednica zbog novonastale situacije vezane uz balirani komunalni otpad dogovorena je tijekom jutra, kada je održano međustranačko vijeće

'U utorak ćemo donijeti zaključke s kojima ćemo ići predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, kao i ministru Zmajloviću te direktoru Fonda, koje pozivamo na sjednicu. I dalje očekujem da će se problem riješiti na način na koji smo dogovorili. Naš zahtjev koji je u Fondu ostaje i dalje te smatram da nema nijedne pravne prepreke da se Gradu Varaždinu - na temelju svega što smo dostavili, od plana sanacije pa do pratećih dokumenata - odobri sufinanciranje od 60 posto i time dovede u situaciju da može potpisati koncesijski ugovor i konačno riješiti najveći varaždinski problem', rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u Gradskoj vijećnici.

Osvrnuo se i na, kako je naglasio, neistinite tvrdnje ministra Mihaela Zmajlovića, a naročito direktora Fonda Müllera.

RTL Autor: RTL

'Svojim su nas izjavama godinama obmanjivali, kao i javnost. No od danas nećemo više tako. Iznosit ćemo činjenice i dokumente, ako treba i pred pravosudnim tijelima, da se pokaže i dokaže tko je u pravu. Naime tvrdnja da je sama koncesija nezakonita je ili apsolutno nepoznavanje materije koju bi trebali poznavati jedan ministar i direktor Fonda ili namjerna insinuacija da se zapravo sva krivnja prebaci na Grad Varaždin. Stoga će daljnja bitka biti pravnim putem i neću dopustiti da ovo što su napravili Varaždinu prođe nekažnjeno, da se odgovorni izvuku ovakvim paušalnim izjavama koje nisu utemeljene na činjenicama', najavio je Habuš.
Video: Marko Jurinec/Pixsell


Nakon što je ukazao na to da je u Hrvatskoj saniran niz odlagališta, a među zadnjima je Vinkovcima za sanaciju odlagališta otpada odobreno 47 milijuna ili 100 posto potrebnog iznosa, Habuš se osvrnuo i na pitanje svoje i ministrove vjerodostojnosti koje se otvorilo.

'Vjerujte da čovjek, koji je dvije godine svog mandata proveo seleći se u Zagreb Tower, a posljednjih godinu i pol smišljao kako će sufinancirati kućanske aparate i nabavku električnih vozila, sasvim sigurno ostatak vremena nije proveo razmišljajući što s varaždinskim otpadom', rekao je Goran Habuš govoreći o vjerodostojnosti izjava ministra Mihaela Zmajlovića vezano uz varaždinski balirani otpad.

'Nasuprot tome, ja se četiri godine intenzivno bavim ovim problemom, čije mi je rješenje osobni cilj zbog pritisaka medija, građana, pozicije i opozicije. Moj interes da se ovaj problem skine s dnevnog reda daleko je veći od Zmajlovićevog te smo zaista napravili sve da ga riješimo', ustvrdio je Habuš.

Zmajlović svu krivicu svalio na Habuša

'Rješenje i novac za sanaciju bala osigurali smo prije dvije godine. Jedini razlog zašto novac nije povučen je gradonačelnik Habuš koji uporno odbija poduzeti zakonom propisane korake što omogućuju sklapanje ugovora o sufinanciranju s Fondom. Govorimo o 60 posto iznosa od 115 milijuna kuna. Mogli smo ranije uzeti stvar u ruke države i sami maknuti bale, ali to znači da nema sufinanciranja i da 115 milijuna kuna padne na teret Varaždincima. Takvu odluku nisam želio donijeti i trpio sam ponašanje gradonačelnika sve dok postoji i najmanja šansa da provede natječaj koji bi omogućio sufinanciranje. Vjerovao sam da nam je zajednički interes dobrobit građana Varaždina. No očigledno gradonačelnik Habuš ima neki potpuno drukčiji interes', poručio je u četvrtak Zmajlović Habušu. Iz Ministarstva zaštite prirode i okoliša istaknuli su kako davanje koncesije za sanaciju Brezja nije zakonito te da prozvani Fond 'neće niti ne može sufinancirati 'koncesiju''.

Zašto su Ministarstvo i Fond preko noći promijenili priču?

Osvrćući se na navod da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još 2013. upozorio da nije prihvatljiv za sufinanciranje koncesija koja je dodijeljena zajednici ponuditelja na čelu s CE-ZA-R-om, jer je predviđeno samo odlaganje bala na odlagalište u Općini Davor, kojem su već odobrena sredstva za sanaciju, Habuš je upozorio da je novi zakon propisao da se otpad može odlagati bez prethodne obrade do kraja 2016.'To je ministru poznato. Dakle naša je koncesija i u tom pogledu moguća i provediva. Uostalom, kako će objasniti to da je od 300-tinjak odlagališta u Hrvatskoj u sanaciji uz pomoć Fonda njih 299, a najčešće se radi o odlaganju, odnosno zakapanju otpada? Još bih podsjetio ministra na izjavu koju je dao u Ivancu, u kojem je rekao da mu je neprihvatljivo preseliti problem iz Varaždina nekamo drugamo. No to što je nekome nešto neprihvatljivo ne znači i da je nezakonito. Ministar je u četvrtak, kao i direktor Fonda, jasno i glasno rekao da je koncesija nezakonita. Ako je doista tako, a nije, onda je to nešto što je trebao znati u trenutku kada smo raspisivali koncesiju, dakle još u lipnju ili srpnju 2012, kada je bio upoznat s time. Nadalje, to je nešto što je trebao znati kada smo i Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu graditeljstva postavili pitanje kako riješiti bale, nakon čega su nas potonja dva uputila na Zakon o komunalnom gospodarstvu, iz kojeg proizlazi da se radi o koncesiji, dok nam je Zmajlovićevo ministarstvo odgovorilo da je nenadležno. Da nam je tada rečeno da treba javna nabava, koncesiju ne bismo raspisivali. Dakle znalo se tri godine što radimo, a sada tvrditi da je koncesija nezakonita i vraćati nas na 2012. potpuno je neprihvatljivo', upozorio je Habuš.

Gradonačelnik je ukazao i na to da ministar i direktor Fonda nemaju ni riječi prigovora na Plan gospodarenja otpadom i svu dokumentaciju napravljenu prošle godine.'Sad je odjednom sporna koncesija za koju žele da je raskinemo, ali to ne možemo jer je prošla i Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave i Upravni sud. Stoga nitko ne može reći da je koncesija nezakonita bez dokaza i činjenica. Lako je u medijima govoriti o nezakonitoj koncesiji i onda hiniti veliku brigu za smeće, a da pritom ministar nijednom nije došao na varaždinsko odlagališta bala. Kada smo mu htjeli dopremiti jednu balu, poslao nam je inspekciju', rekao je Habuš.

Zmajlovićeva odluka da se ne odobri sufinanciranje posebno ga čudi, kako je rekao, s obzirom na to da je dogovoreno poštivanje hijerarhije zbrinjavanja bala unutar postojeće koncesije.'Tražili smo način da kroz koncesiju zadovoljimo uvjete iz novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, što, ponavljam, nismo bili dužni jer se do 31. prosinca 2016. može odlagati otpad u zemlju. Međutim bili smo spremni napraviti sve zbog želje da dobijemo 60 posto novca za sufinanciranje i tako izbjegnemo opterećivanje građana. Da nam je tada to rečeno, svega ovog ne bi bilo. Izgubili smo dvije godine rada gradskih službi i odlazaka u Zagreb. Niti jednu promemoriju nisu htjeli potpisati, ali bili su nazočni župan i drugi, da bi danas poručili kako su se cijelo vrijeme šalili i da koncesija ne valja', ustvrdio je Habuš.

Na pitanje novinara što se to dogodilo da su Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša gotovo preko noći promijenili priču, Habuš je rekao da bi za sebe zadržao razloge koji dolaze do njega jer bi svima vjerojatno bili smiješni.'Stoga ih neću iznositi, ali vas pozivam da svi zajedno sa mnom tražite od ministra objašnjenje zbog čega tvrdi da je koncesija nezakonita, i to tri godine nakon što zna za nju. Zašto to nije rekao u trenutku njenog raspisivanja? Zašto tada nije zaustavio postupak, a mogao je jer je nadležan? Zašto ga kasnije nije zaustavio? Zašto to nije učinio kada smo ga dopisom pitali može li dozvola za prihvat 40 tisuća tona otpada, koju ima odlagalište u Davoru, biti dovoljna za zbrinjavanje 120 tisuća tona otpada? Na to nismo dobili nikakav odgovor. Tek kasnije Fond je rekao da bi to mogao biti problem. Dakle takva je bila komunikacija s Ministarstvom i ona je dovela tu gdje smo danas: potrošili smo dvije i pol godine i novac vjerujući da idemo prema rješenju. Kome da vjerujem ako neću svom ministarstvu i Fondu? No nakon njihovih jučerašnjih istupa znam i zašto sam vjerovao. Tako uvjerljivo obmanjivati javnost, da ne velim nešto drugo, ne može bilo tko', ustvrdio je Habuš.