VELIKA KOALICIJA

HNS odbio Most još u petak, zašto je Pusić išla na sastanak?

09.12.2015 u 11:21

Bionic
Reading

'HNS je protiv velike koalicije koju predlaže Božo Petrov i HNS u takvoj vladi neće sudjelovati - bit ćemo konstruktivna oporba. Takva koalicija u suprotnosti je s voljom koju su građani iskazali na izborima', stav je kojeg je jučer iznio potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Iako se HNS jučer po prvi put jasno oglasio, odluka o odbijanju velike koalicije, doznaje tportal, donesena je još prošli petak

Predsjedništvo HNS-a jednoglasno se još prošli petak izjasnilo protiv sudjelovanja HNS-a u velikoj koaliciji koju bi činili SDP i partneri, HDZ i partneri i Most, potvrdio je za tportal jedan član Predsjedništva.

HNS je, dakle, već prošli tjedan odlučio reći 'dosta' Mostu, no predsjednica stranke Vesna Pusić ipak se u ponedjeljak pojavila na zajedničkom sastanku dvaju koalicija s Mostom.

'Dogovorili smo se da ćemo ići na sastanak da vidimo što će nam Most reći. Mi nismo znali što će nam oni točno ponuditi na tom sastanku', kaže naš sugovornik iz Predsjedništva HNS-a.

Podsjetimo, osim što su ponovno iznijeli ideju o velikoj koaliciji, Most je na tom sastanku prezentirao i detalje kako bi po njihovom mišljenju ta vlada trebala izgledati. Na čelu bi joj bio nestranački neutralni premijer, jedna koalicija dobila bi funkciju prvog potpredsjednika Vlade na dvije godine mandata, a druga funkciju predsjednika Sabora na dvije godine mandata. Druge dvije godine mandata došlo bi do zamjene na te dvije funkcije. Što se tiče ministarstava, prema ideji Mosta, jedna trećina išla bi u ruke koalicije Hrvatska raste, kojoj pripada i HNS. Jedna trećina ministarstava išla bi HDZ-u i partnerima, jedna šestina Mostu, a jedna šestina nestranačkim stručnjacima.

Međutim, već na sastanku šefica HNS-a Vesna Pusić od Mosta je zatražila da otkrije tko bi bio taj nestranački premijer imenom i prezimenom. Odmah poslije sastanka ponovila je to i u izjavi novinarima, i dodala: 'Iskreno rečeno, što se HNS-a tiče, imamo svoj stav, imamo svoj svjetonazor, imamo 11, možda čak i 12 zastupnika. Ne pravimo nikakve cirkuse. Ako je naša opcija, s kojom smo se predstavili na izborima, ta koja sastavlja Vladu, mi ćemo sudjelovati. Ako nije, mirno ćemo otići u opoziciju'.

Da je HNS spreman otići u oporbu jučer je ponovio i Vrdoljak, no u SDP-u nisu jučer tako jasno rekli ne velikoj koaliciji. Dapače, zatražili su dodatan sastanak s Mostom, a odluku bi mogli donijeti u subotu kad zasjeda Glavni odbor SDP-a.