skupa nužda

HNS-ovci o obnovi WC-a: Cijene u Holdingu su već odavno nerealne, pa ovo nije iznimka

30.04.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Iz zagrebačkog HNS-a u utorak su upozorili kako su već "odavno nerealne" cijene koje Zagrebački holding plaća za komunalne i radove na održavanju gradskih zelenih površina, pa tako nije iznimka ni obnova javnog WC-a na Trgu Petra Krešimira IV čiji se četvorni metar plaćao oko deset tisuća eura

"Cijene kojima se na području gradskih četvrti i mjesnih odbora izvode komunalni radovi i radovi na uređivanju i održavanju zelenih površina odavno su nerealne i na žalost, nisu nikakva novost. Najnoviji slučaj na Krešimirovu trgu još je jedan primjer 'obnove' WC-a koji iznosi gotovo deset tisuća eura po kvadratu", ističu HNS-ovci u priopćenju.

Upozorili su na "monopol Holdinga" koji unaprijed računa da će dobiti proračunska sredstva za održavanje, osnovni razlog preskupih troškovnika i radova koji se obavljaju po Zagrebu.

Pojašnjavaju da mjesni odbori i gradske četvrti ne mogu ozbiljnije odlučivati o mnogo toga, a pogotovo ne o odabiru izvođača i cijenama radova. Naveden je i primjer skela na oronulim fasadama na koje se, tvrde, troše stotine tisuća kuna i to opravdava 'motiviranjem vlasnika na obnovu', dok se konkretno ništa ne redi.

"Sve dok pojedine djelatnosti, kao što je održavanje zelenih površina, ne prepustimo konkurenciji te mjesnoj samoupravi u Zagrebu osiguramo pravnu osobnost, financijsku samostalnost i mogućnost donošenja samostalnih odluka, imat ćemo monopolistički Holding, preskupe troškovnike i astronomske cijene zlatnih wc školjaka", zaključuju u zagrebačkom HNS-u.