SKUPA NUŽDA

U Zagrebu se rekonstruira kućica s dva WC-a za 10 tisuća eura po metru kvadratnom

26.04.2019 u 16:35

Bionic
Reading

Na Trgu kralja Petra Krešimira IV. u Zagrebu planirana je rekonstrukcija dječjeg igrališta i kućice s dva WC-a za 756 tisuća kuna bez PDV-a. Samo za rekonstrukciju kućice s dva WC-a trebalo bi izdvojiti 230 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno deset tisuća eura za metar kvadratni što je Vijeće gradske četvrti Donji Grad dignulo na noge zbog čega su radovi obustavljeni

Zagreb je naš! objavio je na svojoj Facebook stranici da Grad planira prema predloženom troškovniku rekonstruirati kućicu s dva WC-a na dječjem igralištu na Trgu kralja Petra Krešimira IV za 10.059,00 eura/m2.

'Ako ste mislili da su zlatni wc-i na okretištu u Dubravi bili skupi i da skuplje ne može, prevarili ste se! Ovih dana planira se pozlaćivanje postojećih zahoda na dječjem igralištu u parku na Krešimircu. Naime, cijena planirane rekonstrukcije kućice s dva wc-a prema predočenom troškovniku iznosit će zapanjujućih 10.059,00 eura/m2!", stoji u njihovoj objavi.

Detaljan Troškovnik komunalnih aktivnosti za 2019. godinu u gradskoj četvrti Donji grad kojeg potpisuje Igor Toljan, direktor Zrinjevca iz kojeg prilazi da će se rekonstrukcija spomenutog objekta platiti 229.850 kuna (bez PDV-a).

Robert Faber (Zagreb je naš) vijećnik u VGČ Donji grad smatra kako se radi o napumpanim cijenama zbog čega su zaustavili radove na objektu koji je nešto manji od četiri metra kvadratna, a koje obavlja Zrinjevac. Kako je pojasnio, radovi se trebaju obavljati na cijelom igralištu za cijenu od 526 tisuća kuna bez PDV-a, a povrh toga treba rekonstruirati spomenute WC za 228.950 kuna bez PDV-a.

'Polovicom ožujka izglasan je plan komunalnih aktivnosti, a mi smo tražili da nam se prije početka radova dostave troškovnici kako bi vidjeli hoćemo li sve prihvatiti ili ne i hoćemo li raditi kakav rebalans ili nešto drugo. Međutim, radovi su započeli i tek smo onda dobili troškovnike', pojasnio je Faber.

Naveo je da su konzultirali arhitekte i građevinare i da nema dvojbe da se radi o cijenama koje daleko odskaču od onih koje su na tržištu.

Predsjednik VGČ Donji Grad Petar Paradžik (SDP – HNS – Naprijed Hrvatska!) potvrdio je da su tražili da im se troškovnici dostave prije početka radova, ali da se to nije dogodilo.

'Mi smo tražili da nam se dostave troškovnici kako bi mogli vidjeti što koliko košta i da znamo hoćemo li to ili nećemo. Dogodilo se da su radovi započeli, a da nam je tek onda dostavljen troškovnik. Ne insinuiram da je ovdje riječ o nekakvoj muljaži. Cijene, a to je činjenica, iznimno su visoke', naveo je Paradžik.

Pokušali smo doći do direktora Zrinjevca, ali mobitel mu je bio isključen. Prema tvrdnjama iz Zagrebačkog holdinga trenutno je na godišnjem odmoru, a o slučaju na Krešimircu kažu tek kako je 'investitor svih radova VGČ koji cijenu radova može, a i ne mora prihvatiti' te da se za sva pitanja trebamo obratiti njima.