VERBALNI NAPAD

HND zgrožen Kerumovim 'divljačkim' uvredama novinarki Nove TV

17.09.2020 u 17:49

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je divljačkim uvredama koje je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum u srijedu uputio reporterki emisije "Provjereno" Nove TV Emi Branici, priopćio je u četvrtak HND koji kolegici daje punu podršku.

HND također poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova jer je Branicu vrijeđao i kao novinarku i kao ženu.

Novinarka Branica je, "radeći na priči o stečaju hotela Marjan u Splitu, nazvala Keruma tražeći od njega izjavu, ali je umjesto nje uslijedila lavina prostačkih uvreda".

HND navodi da ovo nije prvi put da Željko Kerum nekažnjeno vrijeđa novinarke i novinare te upozorava da je riječ o još jednom u nizu verbalnih napada političara i javnih osoba na kolege, pri čemu su najčešća meta upravo novinarke.

Keruma pak podsjećaju kako je posao novinarki i novinara postavljati pitanja i izvještavati o temama od javnog interesa, a njegovo je na njih odgovoriti.

"Ovakvi i slični napadi neće nas zaustaviti u našem poslu", poručuje HND.

Podsjeća i kako je prošle godine nakon seksističkih napada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na novinarke zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske pokrenuo akciju pod nazivom "Samo odgovorite na pitanje".