EGZODUS NEPOĆUDNIH

HND traži očitovanje AZTN-a o koncentraciji vlasništva nekoliko lokalnih novina

23.09.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je očitovanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) vezano za koncentraciju vlasništva Glasa Slavonije, Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista, priopćeno je u subotu iz HND-a

Reagirajući na medijske napise o preuzimanju navedenih lokalnih novina, Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista u tvrtku Media Solutions, nakladnika Glasa Slavonije, HND je uputilo AZTN-u upit o postupku koji provodi za ocjenu dopuštenosti koncentracije nakladnika.

U priopćenju HND navodi da je AZTN na "upite portala Istra24 odgovorio kako su prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika primili 4. kolovoza, te da su od Media Solutions tražili dopunu prijave, koja 18. rujna, kada je objavljen tekst o okrupnjavanju vlasništva regionalnih dnevnika, AZTN-u još nije bila dostavljena".

"Zarobljavanje medija i njihova politička kontrola nešto je što itekako treba zabrinuti sve kojima je stalo do dobrobiti ovog društva", naveli su iz HND-a.

Smatra kako je zanimljivo da - od Glasa Istre pa do Glasa Slavonije, "uvijek su isti akteri koji su iza sebe ostavili pustoš, pad profesionalnih standarda i egzodus nepoćudnih kolegica i kolega" .

"Tako možemo zaključiti da cijela ova priča nema nikakve veze s poticanjem kvalitetnog novinarstva, nego s političkom kontrolom regionalnih listova kojima će se upravljati s jednog mjesta", naveo je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Chiara Bilić s portala Istra24, potpredsjednica HND-a, "istražila je pozadinu osječke tvrtke Media Solutions i provjerila tko su - od osnivača HDZ-a do donatora te stranke - ljudi koji vode to poduzeće", dodaju iz HND-a.

"Vlasnička struktura Media Solutions, kao i činjenica da je tvrtka u financijskim poteškoćama zbog kojih plaće radnicima u Glasu Slavonije mjesecima kasne, a račun je blokiran, ovoj poslovnoj transakciji daje političke konotacije. Dodatni argument koji govori tome u prilog je da se proces spajanja provodi uoči superizborne 2024. godine, kada će građani i građanke birati Vladu, predsjednika Republike i zastupnike u Europskom parlamentu", zaključuju iz HND-a.