PILJENJE VIJAKA

HND traži istragu pokušaja ubojstva Saše Lekovića

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2016 15:47
  • Objavljeno 28.10.2016 u 15:47
saša leković

saša leković

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: cin.rs

Izvršni odbor (IO) Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak je pozivalo nadležne institucije "na istragu i primjerene reakcije", nakon "evidentnog pokušaja ubojstva" predsjednika HND-a Saše Lekovića

U priopćenju Izvršnog odbora kojega je potpisala članica tog tijela Elizabeta Gojan podsjeća se da su prepiljena dva vijka na jednom od kotača Lekovićeva automobila, što je uslijedilo "nakon niza pismenih, konstatnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija".

"Jučerašnji je događaj samo kulminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo.

IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak.

Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah", ističe HND.

Traže i da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju odmah.

"Hrvatsko novinarsko društvo duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravne prijetnje novinarima posljednjih dana drastično povećao", stoji u priopćenju.

Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP) najoštrije je osudila napad na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i novinara Sašu Lekovića, ističući da nije riječ o izoliranom slučaju jer je od prošle godine zabilježeno više od 75 napada na novinare i novinarke u Hrvatskoj.

"Posebno zabrinjava što je posljednji napad, diverzija na automobilu, imala za cilj nanošenje fizičkih ozljeda gospodinu Lekoviću. Uzimajući u obzir težinu situacije, KLJP zahtijeva hitnu i bezodložnu reakciju policije i državnog odvjetništva. Svaki napad, a posebno fizički napadi na novinare i novinarke moraju biti hitno i temeljito istraženi, a počinitelji sankcionirani', naveli su u KLJP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!