rade svoj posao

HND prozvao premijera Plenkovića: Na novinare stavljate metu

28.02.2024 u 16:42

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je pozvalo premijera Andreja Plenkovića da se suzdrži od stalnog prozivanja novinara koji, obavljajući posao od javnog interesa, pišu o aferama vlade kojoj je Plenković na čelu.

U HND-u ističu da je predsjednik Vlade u više navrata prozvao novinare za odavanje tajnih podataka, optužio ih da su korumpirani, da privatnu prepisku izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac objavljuju radi zarade i "klikova" te da ne postoji javni interes za objavu takvih informacija.

Sličnu retoriku, kažu u HND-u, premijer primjenjuje i kada komentira objave vezane uz istrage Ureda europskog tužitelja (EPPO), čijih je nekoliko krakova došlo do Ministarstva kulture i medija, te da pritom spominje "povlaštene novinare" i izdvaja "šačicu privilegiranih novinara" koje optužuje za "spinanje".

Optuživanjem novinara za korupciju i za objave radi skupljanja "klikova" premijer na novinare stavlja metu i izlaže ih mogućim napadima a istodobno se radi o neosnovanim optužbama kakvih bi se političari, a osobito najviši državni dužnosnici poput predsjednika Vlade, trebali kloniti, ističu u HND-u.

''Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija'', ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji. Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti.

''Premda je premijer pokušajem uvođenja 'Lexa AP' te izborom glavnog državnog odvjetnika nastavio sa svojim autokratskim zarobljavanjem institucija koje bi trebale nadzirati vlasti i od njih biti neovisne, novinarima i novinarkama ne može zabraniti da obavljaju svoj posao u skladu s međunarodno prihvaćenim profesionalnim standardima i demokratskim vrijednostima, koje na taj način štite i promoviraju.'', zaključuju u HND-u.