nabrijana atmosfera

HND podržao Faktograf: Tvrde da im zbog Nenada Bakića stižu prijetnje fizičkim nasiljem, ali i smrću

13.12.2021 u 19:51

Bionic
Reading

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) u ponedjeljak su podržali novinarke i novinare s portala Faktograf.hr koji su, kako navode, postali meta javnog linča što ga je prije tri dana pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić

"Iskazujemo punu podršku kolegicama i kolegama s portala Faktograf.hr, koji su postali meta javnog linča što ga je prije tri dana pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, a nakon čega redakciji Faktografa stižu prijetnje fizičkim nasiljem, ali i smrću. Također, od nadležnih zahtijevamo hitnu reakciju kako bi se odmah zaustavili ovi sramotni i opasni nasrtaji na naše kolegice i kolege", istaknuli su iz HND-a u priopćenju.

Naveli su da je poduzetnik Bakić 10. i 11. prosinca na svom profilu na društvenoj mreži Facebook grubo napao Faktograf iznoseći niz neistinitih tvrdnji te svoje sljedbenike pozvao na masovno podnošenje sudskih tužbi protiv portala.

Na taj je način, dodali su, pokrenuo upravo ono protiv čega se naše organizacije već godinama bore - organizirani pritisak na medije koji profesionalno i objektivno izvještavaju kako bi ih se zastrašilo te im se otežao, pa i onemogućio rad.

Iz Faktografa su objavili tekst u kojem su ustvrdili da ih Bakić svrstava "u svoje ideološke protivnike" iako oni u njegovom sukobu ne sudjeluju te su naveli da svakodnevno dobivaju uvrede i prijetnje.

"Jedini stav koji redakcija Faktografa ima o pandemiji Covida-19 je da se njome treba upravljati temeljem podataka i činjenica, a ne dezinformacija i manipulacija, poštujući pritom važeće demokratske procedure, pravila i zakone", napomenuli su.