ODBAČENA HRT-OVA TUŽBA

HND: Ovo je presuda protiv cenzure

10.05.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić danas je u cijelosti odbacio tužbu Hrvatske radiotelevizije (HRT) pokrenutu protiv Hrvatskoga novinarskog društva (HND) zbog navodne povrede autorskih prava. Stav je Hrvatskog novinarskog društva da je ova presuda iznimno važna jer bi trebala onemogućiti izdavačima zabranu rasprava o cenzuriranim prilozima. Također, presuda pokazuje da pravo korištenja autorskih prava ne znači i pravo na njihovo bunkeriranje. S HRT-a poručuju da će se žaliti na presudu

HRT je tužio HND jer je na stručnom novinarskom skupu, održanom u Novinarskom domu 16. prosinca 2010. godine pod nazivom 'HRT cenzurirano', prikazan i preko YouTubea odgledan prilog Josipa Oreča, rađen za emisiju 'Latinica' pod nazivom 'Zločini privatizacije ne zastarijevaju'.

Prilog Josipa Oreča nikada nije ni montiran u 'Latinicu', koju HRT na koncu nije ni prikazao u svom programu. Orečev prilog tako nije bio među tri priloga koji su potpali pod privremenu mjeru zabrane prikazivanja priloga iz spomenute 'Latinice' što ju je u prosincu donio Trgovački sud, na što se kod tužbe pozivao HRT.

Odvjetnik Maro Mihočević koji je, zajedno s odvjetničkim uredom Nobilo, zastupao HND, rekao je da je tužbeni zahtjev sud odbio iz dva temeljna razloga. Sud smatra kako je HND postupio sukladno svojoj obvezi, organizirao javni stručni skup radi emitiranja zabranjenih priloga, a u cilju stručne rasprave o cenzuri na HRT-u. Sud također smatra da novinari, autori stvaraju autorska djela, odnosno priloge s ciljem da budu objavljeni, a HRT nema pravo jednostrano priloge ukinuti i zabraniti emitiranje tih autorskih djela, rekao je odvjetnik.

Stav je Hrvatskog novinarskog društva da je ova presuda iznimno važna za sudsku praksu jer bi trebala onemogućiti da izdavači zabranjuju novinarskoj udruzi ili autorima stručne rasprave o tome jesu li cenzurirani. Isto tako, presuda pokazuje da pravo iskorištavanja autorskih prava na objavu novinarskih priloga ne može biti pravo na njihovo bunkeriranje, rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka

Sud je zaključio i da u spomenutoj emisiji 'Latinica' nema ništa zbog čega bi HRT pretrpio bilo kakvu štetu. Zaključeno je da je HND radio ono što mu je dužnost raditi, štititi svoje novinare i pravo na informiranje, dok je HRT pokretanjem ovog parničnog postupka i cenzuriranjem 'Latinice' prekršio svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o HRT-u, rekao je odvjetnik Mihočević.

Nakon što današnju odluku suda dobije u pisanom obliku, HRT na nju ima pravo žalbe. Kako doznajemo s Prisavlja, v. d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić najavio je da će se na ovu presudu žaliti Visokom trgovačkom sudu.