PRESUDIO INTERES JAVNOSTI

Odbijena HRT-ova tužba radi zabrane 'Latinice'

09.05.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, odbio je u cijelosti tužbu Hrvatske radio-televizije kojom su novinari (HND) tuženi zbog povrede autorskog prava i kojom se tražilo da se 'trajno zabrani javno prikazivanje TV emisije 'Latinica' pod nazivom 'Zločini privatizacije ne zastarijevaju''

Ta prvostupanjska presuda važna je jer je spriječen pokušaj stvaranja pravne prakse na osnovi koje bi izdavači kao nositelji iskorištavanja autorskih prava imali pravo autorima (novinarima) zabraniti stručnu raspravu o tome jesu li cenzurirani, otkriva Lider Press. HRT se u svojoj tužbi pozivao na neograničeno autorsko pravo iskorištavanja, i to do mjere da ima pravo zabraniti prikazivanje autorskog djela (bunkerirati novinarski prilog).

Sudac Dobronić nije prihvatio da HRT ima to neograničeno pravo, jer je ugovorom s autorom HRT preuzeo obvezu objavljivanja autorskog djela (novinarskog priloga), a prikazivanje HRT može uskratiti samo ako dokaže da bi zbog prikazivanja nastala šteta krivnjom autora. HRT u postupku nije dokazao krivnju autora (novinara autora priloga TV emisije 'Latinice: Zločini privatizacije ne zastarijevaju'.

U usmenom obrazloženju svoje odluke, sudac Dobronić istaknuo je i da je HRT kao ustanova javnog informiranja zakonski obvezan primjenjivati i odredbe o prava javnosti na informiranje, čak i unatoč eventualno mogućim štetama. A u TV emisiji 'Latinica: Zločini privatizacije ne zastarijevaju' nesporan je interes javnosti jer je i naslov ustavnih promjena gotovo isti.

Pojednostavnjeno, ravnatelj HRT-a i odgovorni urednici morali su i nakon zaprimanja upozorenja Odvjetničkog društva Miljević i partneri da bi objavljivanjem TV emisije 'Latinica: Zločini privatizacije ne zastarijevaju' 'nastupila za Jadran film i Vinka Grubišića šteta velikih razmjera' razmotriti hoće li prihvaćanjem zahtjeva iz tog Miljevićeva upozorenja prekršiti prava na javno informiranje i obaviještenost građana, odnosno bili su obvezni kao uprava javne televizije pretpostaviti pravo javnog informiranja privatnom pravu tvrtke Jadran filma i Vinka Grubišića.