ZAVRŠIO NA HITNOJ

HND osuđuje fizički napad splitske policije na novinara

11.10.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u srijedu jučerašnji fizički napad pripadnika splitske policije na novinara portala Index.hr Dragu Miljuša, koji je s javne površine, izvan policije blokade, radeći svoj posao pratio intervenciju policije na plaži Obojena svjetlost gdje je muškarac prijetio da će se raznijeti bombom, što je, nažalost, na kraju i učinio

'Jedan od policajaca počeo je tjerati novinara s mjesta gdje je ovaj stajao, prvo riječima, a potom i odgurujući ga te mu je bacio mobitel u more. Potom je drugi policajac, pripadnik interventne postrojbe, udario novinara šakom u glavu srušivši ga na tlo. Kolega Miljuš zbog posljedica udarca potražio je liječničku pomoć', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

HND podsjeća kako već dugo bezuspješno poziva MUP da izvijesti javnost da li se brojne prijave prijetnji i napada na novinare uopće ozbiljno razmatraju te kakvi su rezultati eventualnih istraga o tim slučajevima.

  • +12
Tragedija na Kašteletu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Umjesto objave tih informacija već nekoliko puta u posljednje vrijeme svjedoci smo verbalnih, pa i fizičkih napada samih policajaca na novinare koji rade svoj posao', upozorava HND.    

Zaključno, HND zahtijeva da se slučaj napada policajca na kolegu Dragu Miljuša hitno istraži i napadač adekvatno kazni te da budu objavljeni podaci o rezultatima prijava ostalih napada na novinare.

Nakon napada, novinar Miljuš otišao je na Hitnu pomoć, gdje je bio na šivanju usne. Dobio je jedan šav i pukla mu je sluznica.