grubo izvrtanje uloga

HND oštro osudio Ćorićeve izjave protiv novinara N1 televizije

26.05.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i ogranak HND-a N1 televizije u utorak su oštro osudili izjave ministra Tomislava Ćorića koji je novinara Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom" uz to insinuirajući kako je imao uvid u prepisku u novinarskoj grupi

U reakciji HND-a oštro se osuđuje i ministrova izjava kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

Ovom , kako ističu u HND-u, skandaloznom istupu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića prethodila su Krešićeva pitanja o objavi u tjedniku Nacional o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku.

''Ako netko s pozicije moći difamira novinare da rade u korist nečijih interesa ili oporbe, a to nema veze s istinom, na novinaru je pravo odgovoriti na takve objede te tražiti zaštitu i profesionalnih organizacija, kao i zadovoljštinu pred sudom, navodi se u reakciji HND-a.

Insinuacije kako novinar koji postavlja pitanja radi za tuđe interese, ima političku agendu i ne radi u javnom interesu, navodi HND, grubo je izvrtanje uloga u demokratskom društvu u kojem političari izabrani na izborima trebaju odgovarati javnosti te svoj posao raditi transparentno.

Mediji su tu da postavljaju pitanja, ističe HND koji od ministra Ćorića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića traži da se očituju o tome otkud im uvid u korespondenciju novinara.

''Ni pandemija, ni predizborna kampanja ni bilo koja druga situacija u društvu ne smije se koristiti za napade na novinare i njihovu difamaciju. Moguće prenošenje novinarske interne korespondencije ministrima, prema pravilima novinarske solidarnosti, etike i profesionalnosti, također osuđujemo'', naglašava HND.

Hrvoje Krešić dobitnik je nekoliko nagrada Hrvatskog novinarskog društva, među kojima je i prošlogodišnja nagrada za novinara godine.

Kada je Hrvoje Krešić inzistirao na odgovorima koji se tiču memoranduma i Ini, ministar Ćorić ga je prozvao za pisanje u zatvorenim grupama na društvenim mrežama. Ćorić je rekao novinaru da se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

"U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete...", rekao je Ćorić, a prenijeli su mediji.

Krešić je kasnije rekao kako ministar i vlada očito prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. "Očito je da prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. Napao me da imam financijske interese te da sam rubni dio naftne industrije. Ovo je prvi put da smo tako nešto doživjeli. Vlada optužuje novinare da rade za nečije interese zato što traže odgovore na pitanja", rekao je Krešić u javljanju ispred zgrade vlade.