'čega se bojite?'

HND opleo po Vladinu 'razvodnjenom' pristupu Anti-SLAPP direktivi

10.07.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je ocijenilo kako je Vlada RH zauzela zabrinjavajuće stajalište o Anti SLAPP direktivi jer se priklonila znatno 'razvodnjenom' pristupu koji ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi

Svrha reguliranja SLAPP-a (Stategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno strateških tužbi protiv slobode govora, jest odvratiti tužitelje i skratiti sudske postupke da traju tek koliko je nužno da sud utvrdi kako je riječ o SLAPP-u, rečeno je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako su SLAPP tužbe udar na slobodu govora, preko njih lokalni i nacionalni političari, brojni poduzetnici i suci parnično i kazneno proganjaju novinare.

''Hrvatska je po tome najgora zemlja članica u Europskoj uniji. Iako je Ministarstvo kulture i medija osnovalo radnu skupinu koja se bavi pitanjem SLAPP-a, mi nismo zadovoljni. Pet godina slušamo deklaratorna obećanja Vlade koja ništa konkretno ne poduzima'', rekao je.

Dodao je da, iako u hrvatskom pravnom sustavu nema značajnih prepreka za uvođenje minimalnih standarda koji bi novinare i ostale mete SLAPP-a zaštitili od obijesnog parničenja, Vlada se priklonila općem pristupu Vijeća EU koje znatno razvodnjava prijedlog Europske komisije i ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP-ova.

Prema rezultatima posljednjeg HND-ovog istraživanja o tužbama za povredu ugleda i časti protiv novinara i medija, u Hrvatskoj je aktivno 945 tužbi, a najduži sudski spor traje već 33 godine.

Zagreb: Konferencija za medije HND-a ispred zgrade Ministarstva pravosuđa Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

''SLAPP tužbe novi su oblik napada na novinarsku profesiju. Danas više ne morate nekoga fizički udariti ili nasrnuti, dovoljno je da ga maltretirate tužbama, a govorimo o odštetnim zahtjevima u desecima milijuna eura'', kazao je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever naglasila je kako je istup HND-a, EFJ i udruga zajednički prije parlamentarne sjednice u Strasbourgu na kojoj će se raspravljati i o Anti SLAPP direktivi.

''U posljednjih mjesec dana pratimo razvodnjavanje dokumenata koji bi trebali zaštiti novinarske slobode, političarima je godinu dana prije izbora puno bolje biti dobar s nakladnicima nego s novinarima. Mi smo ovdje da na to upozorimo, ispunite svoja obećanja, čega se bojite? '', poručila je.

  • +11
Zagreb: Konferencija za medije HND-a ispred zgrade Ministarstva pravosuđa Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Sever smatrako kako se ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi jer se namjerava ograničiti područje primjene direktive na usko definirane ''prekogranične” slučajeve, odnosno slučajeve u kojima se kazneni progon odvija u drugoj državi članici EU-a.

Za novi ''ublaženi'' pristup kaže da značajno slabi mehanizam ranog odbacivanja tužbe predlažući restriktivnu definiciju „očigledno neutemeljenih slučajeva”, dokida odredbu o naknadi štete za mete SLAPP tužbi te isključuje građanske zahtjeve pokrenute u kaznenom postupku iz područja primjene direktive.

O slučaju SLAPP tužbe protiv protivnika golf terena na Srđu na konferenciji je govorio Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije. Sudionici su ispred Ministarstva razvili transparent ''Čega se bojite?'' i pismo sa zahtjevima predali ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici.