TRI REZERVNE LOKACIJE

Hitno se gradi šatorsko naselje u Slavonskom Brodu

19.10.2015 u 19:10

  • +7

Ubrzano se izvode radovi na izgradnji tranzitnog centra za izbjeglice

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Bionic
Reading

U Slavonskom Brodu žurno se gradi šatorsko naselje za šest do 10 tisuća izbjeglica, doznaje tportal iz izvora bliskih MUP-u

Naselje će biti sagrađeno od grijanih šatora Alaska, kakve koristi Ministarstvo obrane, a postavljeni su u Glavnom stožeru za zbrinjavanje izbjeglica kod Vinkovaca.

Trebalo bi proraditi već ove nedjelje, a radovi se provode po hitnom postupku jer pred Bapskom je već danas prijepodne čekalo 3.000 ljudi.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ranije je rekao da će se pripremiti zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu kako bi tijekom zime od nepovoljnih vremenskih prilika bili zaštićeni pripadnici službi koje su angažirane na prihvatu izbjeglica i migranata.

Ostojić je to rekao nakon što je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović sazvao sjednicu Stožera poslije medijske informacije da će u Slavonskom Brodu biti lociran zimski tranzitni kamp za izbjeglice, a od državnih tijela je zatraženo da ih se službeno izvijesti o tome što se i kada planira raditi u Slavonskom Brodu.

Kako doznaje tportal, uz Slavonski Brod, za sekundarne lokacije prihvata razmatraju se Beli Manastir, Čepin, a u slučaju nužde i Zagrebački velesajam.

Polako se popunjavaju ostali kapaciteti jer Slovenija ne prima izbjeglice u istom broju u kojem oni ulaze u Hrvatsku. Tako je u Dugom Selu prijepodne bilo skoro 700 ljudi, a maksimalan kapacitet je 750.

Vlak s 1.800 ljudi čekao je blizu granice sa Slovenijom, a već je drugi trebao krenuti iz Tovarnika.