APEL HND-a

Hitno istražiti sumnje o korupciji na HTV-u

09.12.2008 u 15:25

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da Državno odvjetništvo i policija moraju hitno istražiti sumnje o korupciji i navodnoj prodaji programskog prostora na Hrvatskoj televiziji, od koje korist ostvaruju pojedine PR agencije i neki zaposlenici HTV-a

Spomenute institucije moraju učinkovito istražiti navedene sumnje da sve ne bi ostalo, kao u prethodnim slučajevima, na međusobnom prozivanju zaposlenih na HTV-u i nagađanjima bez dokaza, ističe HND u svom reagiranju na skandal oko plaćenih gostovanja na javnoj televiziji, koji je iznova aktualizirao slučaj brodskog gradonačelnika Mirka Duspare, koji je, navodno, preko PR agencije Moira platio pojavljivanje u emisiji 'Brisani prostor'.

Zbog toga je HTV suspendirao Jozu Kapovića, urednika i voditelja emisije 'Brisani prostor'. Međutim, HND smatra da se kažnjavanje na HTV-u ne smije zaustaviti na dežurnom 'pedru', kojeg će se objesiti po hitnom postupku, a da pritom oni koji su najodgovorniji za trenutačno stanje na javnoj televiziji ne ostanu sakriveni iza autoriteta svojih funkcija.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je nužno što hitnije rasvijetliti sporni slučaj na HTV-u, kao i druge sumnje ako ih ima, da se ne bi generalizirala cijela novinarska profesija kao koruptivna.

HND poziva Upravu i Programsko vijeće HRT-a da ovom i problemu cenzure, koji su nerazdvojni i o kojima ovih dana i javno svjedoče urednici i novinari, pristupe s najvećom ozbiljnošću i hitno zaustave očito srozavanje kvalitete programa javne televizije.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije 'Latinica', Denis Latin svojim intervjuom u Slobodnoj Dalmaciji ponovno je uznemirio nadređene na Prisavlju otvorenim prozivanjem glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić za korupciju i cenzuru. Za ravnatelja HRT-a Vanju Sutlića kazao je da je kukavica, jer odobrava kažnjavanja novinara koji žele samo normalno raditi, a ne želi se baviti korumpiranim novinarima i urednicima koji prodaju emisije. Hloverka je, naime, Latinu oduzela od plaće 8.000 kuna jer je u emisiju Srpska i hrvatska mafija - gdje su spone?' pozvao novinara Jutarnjeg lista Gordana Malića, iako je ona strogo naredila da se Maliću zabrani gostovanje. Kazala je, tvrdi Latin, da je Malić britanski špijun i kao takav nije poželjan na HTV-u.Prošli tjedan, Hloverka je suspendirala urednika i voditelja 'Dnevnika' Zorana Šprajca jer je ironično komentirao poslovanje Plive koja je u prvih devet mjeseci ove godina nagomilala gubitak od 107 milijuna kuna. Zbog neslaganja s uređivačkom politikom aktualnog vodstva Informativnog programa, koncem prošlog tjedna, Hrvatsku televiziju napustio je Mislav Bago