reorganizacija

Hitan sastanak u Puli: Neće se zatvoriti pedijatrijski odjel Pulske bolnice

22.03.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Do zatvaranja Odjela pedijatrije ili bilo kojeg drugog odjela u pulskoj Općoj bolnici neće doći kao niti do do smanjenja opsega pruženih zdravstvenih usluga, a manjak zdravstvenih radnika riješit će se reorganizacijom, zaključeno je na hitnom sastanku u srijedu u Puli

Hitni sastanak održan je u županijskom odjelu za zdravstvo, nakon najave iz Opće bolnice u Puli da je pulska Pedijatrija u problemima zbog velikog odljeva kadrova, prije svega medicinskih sestara.

"Trenutno će se manjak osoblja na Odjelu pedijatrije riješiti reorganizacijom unutar sustava, ali je nužno dugoročno rješenje", priopćeno je iz ureda Istarske županije po završetku sastanku, kojeg je sazvala pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić s vodećim ljudima pulske Opće bolnice.

Iz županije poručuju kako problem nedostatka medicinskih sestara, odnosno tehničara postoji već duže vrijeme na razini cijelog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, pa tako i u Istarskoj županiji. Napominju da se u njegovo rješavanje treba aktivno uključiti Vlada odnosno nadležno Ministarstvo zdravstva, koje treba uzeti u obzir i specifičnost ove županije, u smislu pokrivanja troškova života i plaća zdravstvenog kadra. 

"Istarska županija kontinuirano radi na ublažavanju gorućeg problema nedostatka zdravstvenog kadra. Stručno usavršavanje zdravstvenih radnika je jedna od mjera privlačenja i pronalaska deficitarnog kadra, dok je cilj programa stambenog zbrinjavanja privlačenje deficitarnog kadra iz drugih dijelova zemlje i inozemstva", naveli su iz županije.

Dodaju kako Istarska županija trenutno sudjeluje u otplati kamate za stambene kredite za 38 zdravstvenih djelatnika.

Osim toga, županija već nekoliko godina dodjeljuje studentske stipendije studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji. 

"Na sljedećoj sjednici Skupštine Istarske županije, župan Boris Miletić iznijet će prijedlog promjene pravne regulative, a koja se odnosi na Uredbu o složenosti koeficijenata poslova u javnoj službi. Prijedlog bi potom Skupština uputila Vladi", zaključili su iz županije.

Ističu kako Opća bolnica Pula i Istarska županija kao njezin osnivač, nastavljaju s mjerama privlačenja medicinskog kadra, a novi set mjera bit će predstavljen u što kraćem mogućem razdoblju.

Budući da je problem nedostatka medicinskog kadra, odnosno privlačenja istog iz drugih dijelova Hrvatske usko povezan s osiguravanjem smještaja, Istarska županija će još jednom pozvati istarske gradove i općine da stanove u svome vlasništvu stave na raspolaganje za deficitaran zdravstveni kadar, zaključeno je.