NOVOST U TRIGLAV OSIGURANJU d.d.

Hipotekarno osiguranje

26.10.2009 u 10:00

Bionic
Reading

U nesigurnim, kriznim vremenima svatko tko razmišlja o podizanju stambenog kredita suočava se s brigom da će time opteretiti svoje bližnje ako mu se što dogodi

Sklapanjem police riziko životnog osiguranja s padajućim osiguranim iznosom - hipotekarno osiguranje osigurava se vlastita financijska sigurnost i financijska sigurnost obitelji za slučaj smrti, kritičnih bolesti i/ili invalidnosti uslijed nezgode. Kredit se nastavlja otplaćivati iz sklopljenog osiguranja.

Razgovor s Danijelom Husinec, direktoricom Sektora životnih osiguranja:

Triglav osiguranje d.d. među rijetkima na tržištu nudi hipotekarno osiguranje - riziko životno osiguranje s padajućim osiguranim iznosom. Koje su posebnosti ovog osiguranja?
Po sadržaju proizvod predstavlja životno osiguranje za slučaj smrti s padajućim osiguranim iznosima s mogućnošću dodatnih osiguranja kao što je pokriće 13 kritičnih bolesti, invaliditeta uslijed nezgode. Upravo padajući osigurani iznos ovaj produkt čini drukčijim od svih ostalih vrsta osiguranja koje trenutno imamo u ponudi.

Kome je namijenjeno?
U prvom redu namijenjeno je plaćanju kredita iz osiguranog iznosa, koji se isplaćuje u slučaju smrti osigurane osobe, odnosno ako se sklope dodatna osiguranja onda osiguranog iznosa za slučaj nastupa kritičnih bolesti ili invaliditeta uslijed nezgode. Sklapa se uz podizanje stambenog kredita odnosno hipotekarnog kredita, pa možemo reći da je osnovna namjena ovog produkta zaštita osiguranika kao dužnika.

Koje su prednosti Hipotekarnog osiguranja u odnosu na ostale vrste životnih osiguranja kao instrumenta osiguranja kredita?
Hipotekarno osiguranje je podvrsta riziko životnog osiguranja. Razlika između jednog i drugog je u tome što se premija kod hipotekarnog osiguranja plaća samo dvije trećine trajanja osiguranja, što znači da financijski ta polica košta manje od standardnog riziko životnog osiguranja. Razlog tome je što osigurani iznos pada kako protječe trajanje osiguranja.

Hipotekarno osiguranje nema štedne komponente, pa je to upravo ono što ga razlikuje od ostalih vrsta životnih osiguranja, mješovitog životnog osiguranja, investicijskog životnog osiguranja, rentnog, koja se mogu koristiti prilikom podizanja kredita kao instrument osiguranja.

Ako uzmemo za primjer mušku osobu staru 30 godina, osigurani iznos 50.000 eura i trajanja osiguranja 25 godina, za jednokratne uplate iznosi premija se bitno razlikuju ovisno o tome koju vrstu životnog osiguranja izaberemo.

Dok ćemo kod police mješovitog životnog osiguranja za to morati izdvojiti cca. 30.000 eura, kod hipotekarnog osiguranja izdvojit ćemo cca 4.300 eura. Za žensku osobu situacija je još povoljnija jer će za hipotekarno osiguranje izdvojiti cca 3.100 eura.
Radi se o znatno nižem iznosu, budući da hipotekarno osiguranje za razliku od mješovitog životnog nema štednu komponentu.

Može li se polica hipotekarnog osiguranja sklopljena u Triglavu iskoristiti kod bilo koje banke kao instrument osiguranja kredita?

Može. Upravo sklapanje riziko životnog osiguranja s padajućim osiguranim iznosom, odnosno hipotekarno osiguranje doprinosi lagodnijem podizanju kredita u banci. Trajanje osiguranja se kod ovog produkta može vrlo lako poklapati s razdobljem na koji je kredit podignut jer se polica može sklopiti na period od pet do 30 godina,  a osigurani iznos se može odrediti na način da je jednak ili veći od visine podignutog kredita.