posebno na udaru covida

HHO pozvao HZZO da stavi na listu lijekove za tešku bolest cistične fibroze

24.06.2021 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je u četvrtak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da stavi na svoju listu lijekove za tešku bolest cistične fibroze, kojoj je izložena skupina od oko 150 mladih ljudi, i te lijekove učini dostupnijima bolesnicima.

Cistična fibroza je bolest koja pogađa mlade ljude, "pogotovo udara na pluća", a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije na listu stavio i lijekove neophodne za njezino liječenje, navodi se.

HHO u priopćenju navodi kako podržava borbu tih mladih ljudi, njihovih obitelji i prijatelja, u pokušaju da dobiju lijekove koji su im potrebni za golo produživanje života.

"Ti mladi ljudi i njihovi prijatelji sami bezuspješno nastoje skrenuti pažnju javnosti na svoj problem organiziranjem različitih skupova, hodanja po planinama i slično. Nažalost, od zaglušujuće buke vezane uz COVID-19 njihov glas se ne čuje daleko. Time nikako ne želimo obezvrijediti nastojanja za svladavanjem svih opasnosti uzrokovanih Covidom-19, ali pozivamo donositelje odluka o besplatnim lijekovima, prvenstveno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, ali i Vladu RH u cjelini, da što skorije i hitnije stave navedene lijekove na listu i time poboljšaju zaštitu i kvalitetu zdravlja djece oboljele od cistične fibroze u Hrvatskoj", kažu iz HHO-a.