ZIPLINE U KANJONU CETINE

HGSS-ovci svoju svakodnevicu ponudili kao turističku atrakciju

09.09.2013 u 15:19

  • +2

Zipline

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Za ljubitelje adrenalinskih pustolovina područje rijeke Cetine i okolica grada Omiša uvijek su nudili različite zanimljive i uzbudljive sadržaje, ali nova atrakcija u kanjonu Cetine definitivno nadmašuje do sada viđeno

Riječ je o novom sportu za ljubitelje ekstremnih uzbuđenja - spuštanju po ziplineu. Za većinu, kao i za nas do danas, zipline je bila nepoznata imenica, a radi se o spuštanju po čeličnim sajlama sjedeći ili, bolje reći, viseći u pojasu. Adrenalinski poligon Zipline Omiš se nalazi u donjem toku rijeke Cetine u dubokom kanjonu, a čelične sajle ukupne dužine 2100 metara prosječno su na visini od 150 metara.

Nekoliko entuzijasta iz Omiša, njih osam, inače pripadnici već legendarne Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), odlučili su svoju adrenalinsku svakodnevnicu pretočiti u turističku atrakciju, pa su tako ovoga ljeta uz pomoć europskih fondova sagradili zipline poligon.

Omiški zipline je ukupno dug 2100 metara, a sastoji se od osam sajli. Najduža sajla nad kanjonom Cetine duga je čak 700 metara. Ostalih sedam variraju dužinom i nagibom, kao i visinom nad rijekom. Na onima koje su manjeg nagiba čak se može i zaustaviti te na trenutak uživati u ljepoti Mosora i kanjona rijeke u blizini Radmanovih mlinica, omiljenog izletišta Omišana i Splićana.

Omiš je inače prednjačio u ponudi ekstremnih sportova za turiste, pa se na području rijeke Cetine ide na uzbudljiv rafting, organiziraju se ture u kanuima, kao i pješačke ture po Mosoru i na području Poljica, a svakako jedna od ekstremnijih i sve popularnijih atrakcija je slobodno penjanje vertikalnim stijenama iznad Omiša.

Stoga je logično da je ovakva ponuda najprije počela u kanjonu Cetine. Naš domaćin iz HGSS-a, Dražen Mimica, jedan od entuzijasta ziplinea, kaže nam da su interes pokazale sve veće agencije i kruzerske kompanije te da tek očekuju pravu popularizaciju ponude. Za organizirane ture koje su u ponudi od 400 kuna okupljanje je u Omišu, iz kojeg se odlazi do srednjovjekovne utvrde zanimljivog imena Visećgrad na visokoj stijeni.

Nakon podjele opreme i edukacije ide se organizirano od prve do zadnje sajle - najprije vodič, pa gosti i na kraju drugi vodič. Izlet uključuje vožnju, šetnju u prirodi, uspone i na kraju uzbudljiv spust. Trajanje izleta je prosječno oko tri sata, a u grupama može biti od četvero do 10 ljudi. Maksimalna težina je do 130 kilograma, a prije polaska se obavezno potpisuje izjava o oslobađanju od odgovornosti. Naravno, pripadnici HGSS-a nam dodaju da je to forma i da je na poligonu za zipline ugrađena najkvalitetnija i najsigurnija oprema koja trenutno postoji u svijetu. Dakle, ljubitelji ekstremnih uzbuđenja, pravac Omiš dok traje sezona, uzbuđenje je zagarantirano.