NAJNOVIJI NEPRIJATELJ

Hezbollah na crnoj listi Europske unije

22.07.2013 u 16:10

Bionic
Reading

Nakon SAD-a, Australije i Kanade i Europska unija je smjestila vojno krilo libanonskog Hezbollaha na listu terorističkih skupina

Nakon tjedana vijećanja ministri vanjskih poslova Europske unije danas su se usuglasili oko smještanja vojnog krila Hezbollaha na listu terorističkih skupina. U objašnjenju je navedeno da je vojno krilo 'povezano' s nedavnim terorističkim napadima na europskom tlu, na Cipru i u Bugarskoj prošle godine u srpnju, tijekom kojeg je stradalo sedmoro ljudi, pet Izraelaca, Bugarin i počinitelj atentata. Ne spominje se umiješanost Hezbollaha u sukob u Siriji.

Za takvu odluku najviše su se zalagale Velika Britanija i Francuska, a protivile Irska i Malta. Austrija je, prema izvještajima, upozorila na moguće posljedice takve sankcije na sigurnosne snage UN-a smještene u Libanonu, u zoni koja je pod kontrolom Hezbollaha. Tako je odlučeno da će 'nastaviti dijalog' sa svim političkim strankama u Libanonu, uključujući Hezbollah.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle poručio je da se ne može dozvoliti da Hezbollah 'vodi terorističke akcije na tlu Unije'. Mjera bi trebala biti popraćena zamrzavanjem imovine i zabranom izdavanja viza određenim članovima Hezbollaha koji su povezani s oružanim napadima. Le Monde upozorava da će sastavljanje te liste biti delikatan zadatak jer se mora voditi računa o tome da se članovi vojnog krila jasno odvoje od civilnog krila Hezbollaha.