NAPETOST NA GRANICI

Hezbollah: Islamski otpor nije sudjelovao ni u kakvom sukobu s Izraelom

27.07.2020 u 22:21

Bionic
Reading

Libanonski šijitski pokret Hezbollah u ponedjeljak je odbacio optužbe da su njegove snage pokušale prijeći libanonsko-izraelsku granicu i sudjelovale u okršaju u spornom području farma Shebba.

"Do sada islamski otpor nije sudjelovao ni u kakvom sukobu, nije otvarao vatru tijekom dana", ustvrdio je pokret u priopćenju.

"Sve što neprijateljski mediji izvještavaju u vezi s operacijom infiltriranja iz Libanona koju su navodno spriječili (...) potpuno je lažno", navodi se.

Hezbollah tvrdi da je izgred bio "jednostran" i izraelske snage "kretale su se nervozno na terenu" zbog visokog stupnja pripravnosti.

Reutersov svjedok u Libanonu izbrojao je da je palo desetak izraelskih granata na području Sheeba Farms, blizu izraelskih položaja.

Farme Shebaa Ujedinjeni narodi smatraju dijelom sirijske zemlje koju je Izrael osvojio Šestodnevnim ratom 1967.

Izraelska vojska ranije je izvijestila da se na granici dogodio "sigurnosni incident", a izraelski mediji izvijestili su o razmjeni vatre s Hezbolahom.

Libanonski izvor na koji se poziva Reuters, rekao je da je Hezbollahov napad osveta zbog smrti borca te militantne skupine koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu kod Damaska prošlog ponedjeljka.

"Libanon i Hezbolah snosit će odgovornost za bilo kakav napad s libanonskog teritorija", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u televizijskom obraćanju.

Nakon ubojstva dva člana Hezbolaha u Damasku prošlog kolovoza, vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah obećao je da će odgovoriti na svako izraelsko ubojstvo njegovih boraca.

Hezbolah se u Siriji bori na strani predsjednika Bašara al-Asada, kojega podržava i Hezbolahov sponzor Iran.

Izrael smatra prisustvo Hezbolaha i Irana u Siriji strateškom prijetnjom i izveo je stotine napada na mete povezane s Iranom u Siriji.

U Šestodnevnom ratu protiv susjednih arapskih zemalja Izrael je Siriji oteo Golansku visoravan.