odgovor na ubojstvo

Krenula osveta Hezbolaha: Napali Izraelce eksplozivnim dronovima

09.01.2024 u 12:44

Bionic
Reading

Hezbolah je u utorak lansirao eksplozivne bespilotne letjelice na vojnu bazu u sjevernom Izraelu, proglasivši napad dijelom svog odgovora na nedavna izraelska ubojstva u Libanonu, u kojima su prema izvorima ubijena tri Hezbolahova borca

Hezbolah tvrdi da su njegovi dronovi pogodili stožer izraelske vojske u Safedu u sklopu odmazde za prošlotjedno ubojstvo zamjenika čelnika Hamasa Saleha Al Arurija u Bejrutu i kao odgovor na ubojstvo zapovjednika Hezbolaha u ponedjeljak. Izvor upoznat s operacijama Hezbolaha rekao je da je to bio prvi put od početka rata Izraela i Hamasa da je šijitska militantna skupina napala Safed, smješten otprilike 14 kilometara od granice s Libanonom.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je sjeverna baza pogođena u zračnom napadu, ali nije bilo štete niti žrtava. Glasnogovornik nije naveo gdje se točno dogodio incident. Više od 130 boraca Hezbolaha ubijeno je u Libanonu tijekom neprijateljstava s Izraelom, što je njihov najgori sukob od rata 2006. Deseci tisuća ljudi napustili su svoje domove s obje strane granice, a postoji zabrinutost da bi se sukob mogao zaoštriti i proširiti.

  • +9
Hezbolah Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Mehr News Agency

Tri borca Hezbolaha ubijena su u utorak tako da je pogođeno njihovo vozilo u gradu Gandurijeh na jugu Libanona, rekli su izvori. Izraelska je vojska priopćila da je njeno zrakoplovstvo napalo ciljeve Hezbolaha u Kili, što se očito odnosi na libanonsko pogranično selo Kfar Kila, kao i odred bespilotnih letjelica koji pripadaju Hezbolahu drugdje u južnom Libanonu. Zapovjednik Hezbolaha ubijen u ponedjeljak, Visam Tavil, bio je vođe Hezbolahovih elitnih snaga Radvan te je najviši časnik Hezbolaha ubijen do sada u sukobu. Imao je ključnu ulogu u vođenju operacija te skupine na jugu.

Zamjenik čelnika Hezbolaha Naim Kasem rekao je u utorak da njegova skupina ne želi širiti rat izvan Libanona, 'ali ako ga Izrael proširi, odgovor je neizbježan do maksimalne mjere potrebne za odvraćanje Izraela'.