'odmazda za zračne napade'

Hezbolah ispalio desetke raketa prema izraelskim položajima na Golanskoj visoravni

06.08.2021 u 11:35

Bionic
Reading

Libanonski Hezbolah izvijestio je kako je u petak ispalio na desetke raketa na Izrael u znak odmazde za izraelske zračne napade izvedene u četvrtak

U službenoj izjavi Hezbolah navodi kako je ispalio desetke rakete na 'otvorena polja' blizu izraelskih položaja na farmama Šeba, spornom području na Golanskoj visoravni na libanonsko-sirijskoj granici koje je pod izraelskom okupacijom od Šestodnevnog rata 1967., objavila je novinska agencija AP.

Prethodno je izraelska vojska izvijestila kako je sirenama upozorila stanovništvo sjevernog Izraela na napade iz Libanona, a zasad nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti. Dužnosnik libanonske vojske prije 11 sati po Srednjeeuropskom vremenu nije imao potvrdu o ispaljivanju raketa iz južnog Libanona gdje je Hezbolah nagomilao tisuće raketa.

>>> Izraelski ministar obrane: Iran će za deset tjedana imati dovoljno materijala za izradu atomske bombe

Većinu libanonskih raketa zaustavio je izraelski proturaketni sustav Željezne kupole, priopćila je izraelska vojska. Zasad nema izvješća o šteti ili žrtvama. Izraelski vojni radio objavio je da je vojska odgovorila artiljerijskim napadom na dijelove južnog Libanona koji je pod kontrolom proiranske skupine.

Diljem gornje Galileje i Golanske visoravni čuju se sirene upozorenja. Libanonski sigurnosni izvor rekao je da su rakete ispaljene s područja al-Arkuba, u blizini libanonskog grada Šebe. To je treći dan prekograničnih sukoba koji prijete periodu mira koji između dviju zemalja traje od 2006., kad su Izrael i Hezbollah ratovali jedan mjesec. Na rakete ispaljene iz Libanona prije dva dana Izrael je također odgovorio artiljerijskim i zračnim napadima, u vrijeme tenzija s Iranom koji ima novog, tvrdolinijaškog predsjednika.