sloboda kretanja

Hernadi u ustavnim tužbama u Hrvatskoj nije spomenuo 'povrede' koje je isticao u Strasbourgu

26.09.2019 u 14:03

Bionic
Reading

Ured hrvatske zastupnice pred Europskim sudom za ljudska prava izvijestio je da je zahtjev čelnika MOL-a Zsolta Hernadija odbačen jer se ni u jednoj od dvije ustavne tužbe koje je podnio u Hrvatskoj nije pozvao na povredu prava slobode kretanja koju je isticao pred Europskim sudom

Hernadi je pred sudom u Strasbourgu prigovarao da mu je povrijeđeno pravo na slobodu kretanja zajamčeno Konvencijom jer je Hrvatska izdala europski uhidbeni nalog na temelju rješenja suca istrage u kaznenom postupku u kojem je osumnjičen za davanje mita, a u kojem je prvooptužen bivši premijer Ivo Sanader.

"Nadalje, u svojoj tužbi je naveo kako je njegova sloboda kretanja, uključujući i napuštanje vlastite zemlje Republike Mađarske, ograničeno zbog bojazni da će biti uhićen i izručen Republici Hrvatskoj.

Također Hernadi je isticao kako je europski uhidbeni nalog koji je izdan protiv njega bio donesen protupravno i potpuno arbitrarno", izvijestio je Ured.

Odlučujući o ovom predmetu Europski sud je smatrao kako Hernadi nije pravilno iscrpio sva dostup na domaća pravna sredstva, odnosno nije pravilno podnio ustavnu tužbu hrvatskom Ustavnom sudu.

Pojašnjavaju da je Hernadi podnio dvije ustavne tužbe Ustavnom sudu osporavajući meritorne odluke domaćih tijela o pritvoru te one vezane uz kazneni postupak, međutim ni u jednoj ustavnoj tužbi se nije pozvao na povredu prava na slobodu kretanja koju je isticao pred Europskim sudom.

"Stoga je Europski sud u tom dijelu prihvatio argumente tužene države, smatrajući da podnositelj nije pravilno iscrpio domaća pravna sredstva te je odbacio zahtjev kao nedopušten", izvijestio je Ured.