POLJACI ZNAJU

Hernadi namješta suđenje u Mađarskoj da umakne Hrvatskoj?

24.06.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Skandal s objavljivanjem privatnih razgovora poljskih političara uključuje i zanimljiva otkrića oko priče s Ivom Sanaderom i mađarskim MOL-om. Naime, prema tvrdnji Jaceka Krawieca, šefa poljske naftne kompanije PKN Orlen, predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi dogovorio je suđenje u Mađarskoj na kojemu je znao da će biti oslobođen optužbi za korupciju

U transkriptima tajnih razgovora poljske političke i ekonomske elite koje objavljuje tamošnji tjednik Wprost može se pronaći i dio koji se tiče Hrvatske. Konkretno, slučaja privatizacije INA-e, korupcije bivšeg premijera Ive Sanadera i uloge mađarskog naftnog diva MOL u toj cijeloj priči u kojoj je hrvatsko pravosuđe odavno dijagnosticiralo korupciju.

U ilegalno snimljenom razgovoru između šefa poljske naftne kompanije Jaceka Krawieca i poljskog ministra financija Wlodzimierza Karpinskog, za koji se pretpostavlja da se odigrao u siječnju ove godine, naftaš priča kako je Zsolt Hernadi dogovorio suđenje u Mađarskoj zbog optužbi za korupciju koje je podigla Hrvatska. Krawiec je ispričao da mu je Hernadi na sastanku u Budimpešti rekao kako je supruga njegova 'bliskog suradnika', kojega ja nazvao samo 'Abel', zadužena za podnošenje tužbe protiv njega, koja će završiti oslobađajućom presudom do travnja.


'Moji odvjetnici su mi rekli da slučaj u kojem se u bilo kojoj članici EU presudi nekome da nije kriv, to vrijedi za sve ostale zemlje Unije i slobodan sam putovati gdje hoću', navodno je rekao Hernadi Krawiecu, nakon čega se pohvalio unaprijed aranžiranom tužbom u Mađarskoj.

Na upit novinara da komentiraju transkripte objavljene u poljskim novinama Wprost, MOL je poručio da nema komentara.

Podsjećamo, u Hrvatskoj se Hernadija traži kao osumnjičenika u slučaju privatizacije INA-e za vrijeme mandata Ive Sanadera, koji je osuđen na hrvatskim sudovima za primanje mita od 10 milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava nad nekadašnjim hrvatskim naftnim divom.