NAKON SMJENE NA VLADI

HERA Kosorici: Sve je bilo po zakonu!

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 29.04.2010 15:46
  • Objavljeno 29.04.2010 u 15:46
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Sjednica Vlade započela je odgovorima na kritike Vladinog Programa za gospodarski oporavak i prvim packama neposlušnima. Vlada je, naime, podnijela inicijativu za smjenu Upravnog vijeća HERA-e

Hrvatska energetska regulatorna agencija objavila je putem interneta mišljenja za sedam od 11 toplinskih tvrtki na njihove zahtjeve za povećanjem cijene grijanja.

HEP je od HERA-e dobio zeleno svjetlo za poskupljenje grijanja za 13 posto, a sve to je Vlada saznala tek nakon što je objavljeno u medijima, što je razljutilo premijerku Jadranku Kosor, pa je zatražila razrješenje

HERA odgovorila premijerki

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) postupila je po zakonu i u skladu s dosadašnjom praksom kad je na svojim internetskim stranicama objavila mišljenja Upravnog vijeća o zahtjevima za poskupljenjem grijanja sedam energetskih tvrtki, ocjenjuju u HERA-i.

Rad Agencije uređen je Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti. Učinili smo sve u skladu s tim zakonom i svojim zakonskim obvezama, kažu u HERA-i te napominju da njihova mišljenja nikog ne obvezuju, da je riječ o stručnoj procjeni zahtjeva za promjenom visine tarifnih stavki i da HERA ne donosi odluke o promjeni cijena.

Upravnog vijeća HERA-e.

'HERA je svakako neovisna agencija koju bira Sabor, ali ne može biti neovisna od odgovornosti i prilika u Hrvatskoj te stanja u kojem žive građani. Ako bilo tko donosi odluke o poskupljenju bilo čega, mora najprije o tome obavijestiti Vladu i o tome mjesecima razgovarati, a ne ovako Vladu dovoditi u neravnopravan položaj', rekla je Kosor i dodala kako je nedopustivo da informacija o poskupljenju grijanja dođe najprije do novinara, a tek zatim i do Vlade.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač također je istaknuo odgovornost HERA-e u krizi i rekao da se sve promjene moraju najprije dobro sagledati iz svih kutova.

'Neprihvatljiv je način reguliranja energetskim tržištem! Zašto se odgovorilo samo na zahtjeve sedam od 11 toplinskih tvrtki? Ne vidimo strukturu tog mišljenja. Zašto je HERA donijela takvo mišljenje? Znači li to destabilizaciju tržišta i nelojalnu konkurenciju? Takvo stanje traje već godinama, pa pitamo zato regulatora - zašto takvo stanje?', izjavio je Popijač.

Inicijativom da se razriješi Upravno vijeće HERA-e Popijač šalje poruku i svim ostalim državnim agencijama i fondovima da se moraju 'rezolutno i oštro staviti u službu kvalitetnog gospodarskog okoliša'.

Šuker: Ovo nije pranje ruku

I ministar financija Ivan Šuker istaknuo je da neovisnost ne znači da svatko radi što hoće i da se 'toplinska energija ne baca kroz prozor': 'Nije ovo pranje ruku od ničega, sve je to u skladu sa zakonima EU i tko ne može pratiti pravila igre, može izaći iz utakmice.'

Šuker je imao potrebu pobiti napise i komentare nekih koji su dolazak MMF-a u Hrvatsku ocijenili sumnjivim po stanje u gospodarstvu: 'Misija MMF-a dolazi kao i u druge zemlje redovno i Hrvatska nije na putu Grčke!'

Oni koji Hrvatsku uspoređuju s Grčkom nemaju argumenata, rekao je ministar te je spomenuo i direktora Svjetske banke za srednju Europu i Baltik Petera Harolda koji je Šukeru pohvalio Program za gospodarski oporavak i rekao da Hrvatska nije na putu Grčke.

'Nisu dobre takve neoprezne izjave. Svi to čitaju i onda moramo opravdavati nešto što ne stoji. Mjere su i donesene da se spriječi sudbina Grčke', kazao je Šuker i nastavio da Hrvatska podmiruje sve svoje obaveze i da će se uskoro vidjeti koliko je Hrvatska napredovala što se tiče likvidnosti.

Kosor: Vlada nije ni lipe uzela djeci i običnim umirovljenicima

I premijerka Kosor imala je što demantirati. Sjednicu je započela, kako je i obećala, provedbom Plana za gospodarski oporavak i još jednom nabrojala sve koji ju u tome podupiru, među njima i MMF i Svjetsku banku.

'Mora biti svima jasno da Vlada neće moći sama provesti te mjere, ako sama ostane na čistini', rekla je Kosor. Dodala je kako je čitala neistine u medijima da je Vlada udarila na umirovljenike i djecu.

'Nije riječ o mirovinama, ako hoćete, običnih umirovljenika, nego o povlaštenim mirovinama i sustavu koji nije održiv. A od dječjih doplataka i rodiljnih naknada nismo uzeli ni lipu, niti hoćemo, koliko god bude teško', izjavila je Kosor i zatražila potporu svih u provedbi Programa.

'Za Vladu je prihvatljiva kvalitetna kritika i svaki prijedlog, vrata su uvijek otvorena, ali za nas nije prihvatljiva nepodnošljiva lakoća kritiziranja', odgovorila je Kosor na Josipovićeve 'kunderovske' kritike.

'Pozivam da nam pomognu svi koji mogu, a ostali bar neka ne podmeću klipove pod noge', poručila je premijerka.

Poticaji poslodavcima za zapošljavanje mladih

Vlada je danas donijela i Program stručnog osposobljavanja mladih kojih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ima 14.500, od čega je 12.270 srednje stručne spreme, a 2.200 visoke stručne spreme.

Ministar gospodarstva Popijač rekao je da se tim programom nastoji 'dinamizirati tržište rada, potaknuti na obrazovanje i prekvalifikaciju nezaposlenih uvođenjem stažiranja i pripravništva da mladi steknu radno iskustvo'.

'Programom će se omogućiti stručno osposobljavanje kod poslodavca bez radnog odnosa za sve kategorije mladih, od obrtnika do onih sa srednjom školom, do visoko obrazovanih. Poslodavcima će zauzvrat država nadoknaditi za poreze i doprinose preraspodjelom iz postojećih sredstava', objasnio je Popijač.

Osnovano još jedno povjerenstvo

Vlada je izglasala osnivanje Povjerenstva za identifikaciju prepreka za izravna ulaganja i izradu planu njihova uklanjanja.

'Cilj je identificirati i ukloniti prepreke za ulagače, i to što brže, jer bez toga ne možemo naprijed', rekla je Kosor i prepustila riječ Popijaču.

'Naša želja je povećati konkurentnu sposobnost koju bi Hrvatska dobila uz nove mjere te tako planiramo dobiti novu šansu za uklanjanje prepreka za domaće i inozemno investiranje', rekao je Popijač i naveo da će u Povjerenstvu sjediti državni tajnici iz resornih ministarstava.

Također je osnovan Ured za koordinaciju i izdavanje dozvola za investicije, na čije čelo je Kosor postavila ministricu prostornog uređenja i graditeljstva Marinu Matulović Dropulić

Dropulić je rekla da se njezino ministarstvo u određenoj mjeri već bavilo izdavanjem dozvola za gradnju, a sada je najavila da će ih, u slučaju da lokalna samouprava dobro ne radi svoj posao, Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva 'upozoravati i izdavati akte'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!