BRANITELJ BEZ STRUJE

HEP traži preko pola milijuna kuna za priključak

Bionic
Reading

Miroslav Tomašević iz općine Generalski Stol morao bi HEP-u uplatiti gotovo 600 tisuća kuna ako želi da mu u 70 godina staru drvenu kuću uvedu struju

'Prvo sam mislio da je tiskarska pogreška, da su jednu ili dvije nule stavili previše. Kada su mi rekli da je print valjan, pomislio sam da se netko šali. No istina je. U 21. stoljeću u Europi, ja bih, da mi kuća bude priključena na struju, trebao platiti nekoliko stotina tisuća kuna', ogorčen je Miroslav Tomašević.

Nakon što je odbio ponudu, dečki iz HEP-a ponudili su mu da će isti posao na crno napraviti za 40 tisuća kuna. Dodao je da možda na sve ne bi reagirao da posljednjih dana kroz novine nije izašla na vidjelo sva rastrošnost državnih institucija i poduzeća, među kojima prednjače upravo vodeći ljudi HEP-a, piše Slobodna Dalmacija.

U specifikaciji ponude piše kako bi do njegove kuće trebalo sagraditi 2 km otcjepnog dalekovoda po cijeni od 360 tisuća kuna, 100 tisuća koštala bi nova trafostanica te još 10 tisuća priključak, odnosno mjerno mjesto.

Njegovo imanje nalazi se na području od posebne državne skrbi, iako se time ne voli hvaliti, kaže, dragovoljac je Domovinskog rata i bivši specijalac sa statusom RVI. 'Svjestan sam i da je kuća dislocirana oko kilometar od drugih kuća, no smatram da u elementarnim ljudskim pravima u ovoj državi imam i pravo na struju. Nisam nacionalist, ali ne mogu ne primijetiti da su se Srbima povratnicima dalekovodi povlačili i po desetak kilometara, a meni ne mogu niti taj jedan', priča Miroslav Tomašević, poznat po nadimku Pop.

U ratnim vremenima bio je, kaže, i voditelj karlovačkog Ureda za vojnu obvezu i mobilizaciju te su mu tada, dodaje, svi oni koji sada odlučuju i potkradaju ovu državu redom izmišljali razloge da ne uzmu pušku u ruke, a radna obveza bila im je najjači argument.