humana akcija

Helikopterom HRZ-a u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju

01.08.2018 u 14:02

Bionic
Reading

Letačka posada Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ-a sudjelovala je u srijedu u akciji prevoženja organa za transplantaciju

Letačka posada Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u srijedu helikopterom Mi-8 MTV u akciji prevoženja organa za transplantaciju od vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima, kada je letačka posada poletjela s letjelišta Pleso do helidroma KB-a Dubrava, gdje se ukrcao liječnički tim, te su nastavili let prema Zemuniku.

Kapetanica posade helikoptera Mi-8 MTV, bojnica Mirna Radošević kazala je kako je odmah nakon slijetanja u bazu Zemunik liječnički tim sačekalo vozilo Opće bolnice Zadar, gdje je obavljena sva priprema za preuzimanje organa za transplantaciju.

'Već sam nekoliko puta sudjelovala u zračnom prijevozu organa za transplantaciju, a osjećaj je kao da prevozite novi život te je cijela naša posada ispunjena zadovoljstvom i ponosom što dajemo svoj doprinos u plemenitoj misiji spašavanja ljudskih života', poručila je bojnica Radošević.

  • +19
Helikopter Mi-171Sh Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Uz bojnicu Radošević, u letačkoj posadi bili su kopilot, natporučnik Stjepan Previšić i tehničar letač, satnik Stipe Kršinić, a transplantacijski tim KB-a Dubrava za transplantaciju srca predvodio je Robert Blažeković.

Zahtjev za angažiranje letačke posade HRZ-a uputilo je Ministarstvo zdravstva preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje.