SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

Helikopter s vatrogascima bio je ispravan, nije curilo gorivo

28.03.2013 u 22:13

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Zadru svjedočenjem vještaka nastavljeno je suđenje bivšemu šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za pogibiju 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji

Miljenko Čop, stalni sudski vještak zračnog prometa koji je vještačio helikopter kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat, posvjedočio je kako je helikopter bio tehnički ispravan te da na njemu nije bilo oštećenja zbog kojih bi curilo gorivo, a nije bilo ni popravaka na sustavima opskrbe helikoptera kerozinom.

'U knjižici helikoptera bilo je upisano samo oštećenje ventila na kotaču, što je isti dan bilo i popravljeno', rekao je vještak Čop i dodao kako piloti iz kabine tijekom leta nikako ne bi mogli vidjeti da curi gorivo, ali to bi sigurno primijetili na instrumentima i po mirisu kerozina koji bi se u tom slučaju širio.

Vještak Čop također je rekao da je tražio crnu kutiju helikoptera, ali je nije dobio jer je u vrijeme njegova vještačenja bila kod istražnih tijela.

Svjedočila je i dr. Sanja Ercegović-Ražić, koja je vještačila vatrogasnu odjeću jednaku onoj koju su kobnoga dana na sebi imali poginuli vatrogasci. Potvrdila je kako su hlače i jakne bile vatrootporne, no, dodala je, nije vještačila odjeću koju su nosili vatrogasci na dan tragedije, nego odjeću koja je ista kao njihova.

Svjedok Slavičine obrane Branko Šimara, inače član ekipe stručnjaka koji je načinio multidisciplinarnu studiju o uzrocima požara, rekao je da je zbog tragedije na otoku Kornatu trebalo podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih koji nisu poduzeli preventivne mjere u Nacionalnom parku Kornatima i protiv odgovornih u MORH-u zbog neodržavanja letjelica.