PROŠIRENJE ASORTIMANA

Heckler & Koch počinje proizvoditi sovjetske kalibre za jurišne puške, a evo i zašto

26.05.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Premda nije prvi zapadni proizvođač osobnog i jurišnog naoružanja koji proizvodi puške i pripadajuće streljivo standardnog sovjetskog kalibra 7,62x39 milimetara, njemačka tvrtka Heckler & Koch (H&K) najavila je ovih dana da planira početi izrađivati taj kalibar, poznat zbog globalno raširene automatske puške AK-47, legendarnog kalašnjikova. Evo što je sve nagnalo H&K na proširenje svog kataloga

Njemački Die Welt objavio je ovih dana da H&K namjerava proširiti svoj asortiman streljiva za globalno popularni kalašnjikov i sve njegove izvedenice koje koriste kalibar 7,62x39 milimetara, ali i druge standardne sovjetske kalibre iz nekadašnjeg Varšavskog pakta. Dnevnik nije precizirao o čemu točno razmišlja njemački proizvođač, stoga valja podsjetiti da su najplodniji sovjetski kalibri za jurišne puške bili meci tipa 7,62x39 i 5,45x39 milimetara. Glasnogovornik H&K rekao je da postoje odgovarajuće potrebe za time te da su konceptualne studije već pokrenute, no proizvodnja, prema napisima njemačkog dnevnika, još nije započela.

U H&K-u ističu da su ih na širenje ponude ponukala iskustva iz rusko-ukrajinskog rata, posebice ukrajinskih specijalnih postrojbi koje su otkrile ozbiljnu potrebu za modernim oružjem s odgovarajućim kalibrima u zemljama bivšeg Varšavskog pakta. U tvrtki podsjećaju da se gotovo cijeli asortiman njezinih pušaka i pištolja koristi u Ukrajini zahvaljujući njemačkim i isporukama drugih članica NATO-a. Među donacijama su najrašireniji pištolji SFP9 i strojnica MG5.

  • +3
Jurišne puške Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane SAD-a

Analitičari ocjenjuju da je glavni pokretački čimbenik povećanja prodaje H&K-ovih proizvoda upravo tekući rat u Ukrajini, u kojem oružane snage te zemlje nastavljaju intenzivno koristiti vatreno oružje iz doba Hladnog rata i njegove derivate. Valja primijetiti i da su puške koje ispaljuju sovjetske tipove streljiva i nadalje u širokoj upotrebi diljem svijeta, kao i da H&K već desetljećima ima interes za osvajanje tog dijela tržišta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence & Security News

Ništa bez kalašnjikova

Stručnjaci ne propuštaju primijetiti da je H&K prošlog prosinca predstavio HK132E, inačicu svoje jurišne puške HK433 kalibra 7,62x39 milimetara, čija je pak osnovna varijanta opremljena za ispaljivanje standardnih NATO-vih metaka kalibra 5,56x45 milimetara. Prema onom što je dosad viđeno, HK123 izgleda uglavnom nepromijenjeno u odnosu na izvornik, osim u kalibru cijevi te spremniku. Neki od poznavatelja ukazali su na to da patrona 7,62x39 milimetara ima suženu čahuru koja zahtijeva spremnik s izraženijim zakrivljenjima za pouzdanije punjenje u usporedbi s onima za NATO-ov standardni kalibar 5,56x45 milimetara.

HK433 je od samog početka dizajnirana kao visokomodularna platforma s izmjenjivim cijevima i drugim komponentama, a proizvođač je već ponudio druge opcije kalibra za tu pušku. Tu mogućnost iskoristile su njemačke oružane snage te će uskoro postati prvi vojni korisnik modela HK433, koji može ispaljivati američki kalibar .300 Blackout, odnosno 7,62 milimetra. Tportal je već pisao o toj pušci koja će unutar Bundeswehra biti poznata po oznaci G39.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Teufelshund Tactical

Dobro upućeni u tržište smatraju da bi se i ostale H&K-ove puške mogle potencijalno preinačiti ili na neki drugi način prilagoditi za ispaljivanje kalibra 7,62x39 milimetara. To bi moglo uključivati verzije tvrtkinih popularnih modela HK416 u kalibru 5,56x45 milimetara ili HK, koji koristi kalibar 7,62x51 milimetar, ali i strojnice MG4 i MG5 s komorama u istim kalibrima. Inače, njemačka vojska naširoko koristi pušku HK416 te ona postaje sve popularnija na međunarodnoj razini, uključujući američku kopnenu vojsku.

Prema pisanju dobro upućenog portala The War Zone, sve navedeno jednako se odnosi na potencijal za buduće H&K-ove puške u kalibru 5,45x39 milimetara, koji je izvorno razvijen za AK-74, odnosno derivat megapopularnog kalašnjikova. Jurišna puška AK-74 zamišljena je kao nasljednik modela AK-47 kalibra 7,62x39 milimetara, a varijante i izvedenice oba tipa i nadalje su u širokoj upotrebi diljem svijeta, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vickers Tactical

Nikad veće tržište

Upravo je Ukrajina trenutno glavno tržište za oružje koje koristi sovjetske kalibre, stoga analitičari ocjenjuju da bi H&K mogao pokušati iskoristiti aktivnu proizvodnu liniju u Njemačkoj za njega kako bi dobio ugovore od vlasti u Berlinu, ili uz pomoć njih, u ime ukrajinskih čelnika. Potpredsjednik H&K-ovog odjela za strategiju proizvoda Marc Roth rekao je krajem prošle godine za njemačke medije da su proizvodi tvrtke u kalibrima NATO-vih standarda dobro zastupljeni u Ukrajini zahvaljujući velikim dijelom zapadnoj pomoći. Treba istaknuti da je američki State Department odobrio Ukrajini prodaju topničkih raketnih sustava visoke pokretljivosti M142 HIMARS, a financirat će je njemačka vlada.

H&K je i ranije eksperimentirao kalibrima NATO-a i Varšavskog pakta, posebice s članicama Pokreta nesvrstanih, koji danas broji oko 120 zemalja. Primjerice, H&K je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća u svoj katalog uključio kompaktne karabine HK32 i 32K, a oni su podjednako koristili sovjetski i NATO-ov kalibar kroz prilagođene spremnike. Gotovo istovremeno je Češká Zbrojovka (CZ) proizvodila kalibre koje su mogle koristiti obje strane podijeljene Željeznom zavjesom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forgotten Weapons

Pojedini analitičari pretpostavljaju da je H&K vođen činjenicom da među zapadnim oružanim snagama i obavještajnim skupinama i dalje postoji interes za nabavu oružja u sovjetskim i ruskim kalibrima za potrebe misija specijalnih operacija. Uz to, H&K bi mogao uzeti dio svjetskog tržišta koji koristi američke puške AR-15/M16, a one mogu ispaljivati streljivo sovjetskog dizajna. Takvo razmišljanje ima uporište u činjenici da su Ukrajinci nabavili određeni broj pušaka na bazi AR-15/M16 u kalibru 7,62x39 milimetara, nazvanih WAC-47. Također, valja imati na umu to da je oružje s patronama sovjetskog dizajna još uvijek itekako popularno među civilnim strijelcima, posebice u SAD-u, najvećem svjetskom tržištu tog tipa.