ZAMJENA ZA KULTNI MP5

Njemački specijalci dobivaju nove Hecklere zvane 'Blackout', evo što znamo o njima

10.03.2024 u 09:56

Bionic
Reading

Njemačke oružane snage uskoro će postati prvi vojni korisnik Heckler & Kochove jurišne puške HK433. Prema dostupnim informacijama, ekskluzivno pravo da među prvim vojnim postrojbama u svijetu koriste ovu pušku s prigušivačem dobit će njemački specijalci, a tportal donosi više o ovom oružju koje je dosad imala tek policija njemačke savezne države Schleswig-Holstein

Vijest o dodjeli ugovora za proizvodnju i isporuku novog specijalnog oružja s prigušivačem objavio je ovih dana Hartpunkt, nepristrana internetska platforma poznata po detaljnim izvješćima i stručnim članicama iz područja obrane, sigurnosne politike i naoružanja. Hartpunkt precizira da je ugovor Bundeswehra i poznatog proizvođača Heckler & Koch potpisan u veljači ove godine i odnosi se na modificiranu varijantu puške HK437 u kalibru .300 (7,62 mm).

Isti izvor navodi da HK433 nosi upečatljiv nadimak Blackout, koji potječe od naziva kalibra, ali da će unutar Bundeswehra biti poznat po oznaci G39. U izvješću koje se poziva na dobro obavještene krugove, piše i da će njemačke oružane snage najprije nabaviti 176 pušaka HK433 s prigušivačima i drugim pratećim artiklima, kao i da će Bundeswehr postupno nabaviti dodatnih 988 primjeraka.

Portal ne precizira koja će postrojba dobiti HK433, no valja znati da su dva glavna njemačka kontingenta snaga za specijalne operacije Zapovjedništvo specijalnih snaga njemačke vojske (KSK) i Zapovjedništvo specijalnih snaga mornarice (KSM). Njemačke zračne snage, kao i mornarica, imaju dodatne postrojbe specijalizirane za posebne operacije podrške zrakoplovstvu.

Izvješće Hartpunkta kaže da će HK433 biti zamjena za preostale varijante kultne Heckler & Kochove puške MP5SD kalibra 9x19 milimetara. Radi se o, naime, u svijetu gotovo potpuno potisnutim automatskim puškama, ali ih još uvijek koriste njemačke postrojbe za specijalne operacije.

  • +2
Novi Heckleri za Njemačku Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže - Facebook - MilMag

Može i u 'mokre' desantne operacije

HK433, koji se proizvodi u Njemačkoj, predstavljen je javnosti još 2017. godine. Prvi kupac bila je policija sjevernonjemačke savezne države Schleswig-Holstein, a koja je pak prije dvije godine nabavila HK437 u kalibru .300 Blackout. Patentiran u Sjedinjenim Državama, kalibar .300 posebno je dizajniran da ponudi optimalnu kombinaciju točnosti i snage čak i kada se ispaljuje iz oružja s ovom vrstom konfiguracije. Patrona .300 Blackout izvedena je iz NATO-ovog streljiva 5,56x45 milimetara i sličnih su dimenzija u mnogim aspektima. To čini razvoj pretvorbe znatno lakšim, ističu stručnjaci.

Proces nabave za vojsku započeo je iste godine u cilju zamjene za postojeće inačice strojnica s prigušivačem koje koriste njemački specijalci i postrojbe za dalekometno motrenje. Bundeswehr je pak tražio modernije i snažnije oružje kako bi zadovoljio rastuće zahtjeve bojnog polja. Treba reći da je KH433 poluautomatska puška koja može gađati ciljeve na udaljenosti od 200 metara, a konstruirana je za različita okruženja, uključujući 'mokre' desantne operacije, s time da se može koristiti s ili bez prigušivača.

Nova puška za vojne potrebe sadrži modificirani plinski sustav, zatvarač i spremnike za optimizaciju rada sa streljivom Blackout. Baza joj teži otprilike 3,1 kilogram te ima usadnik koji se može uvlačiti, što je čini kompaktnom za borbu iz neposredne blizine. Puška je standardno visoko modularna sa sustavom brze izmjene cijevi i izmjenjivim paketima okidača koji nude različite mogućnosti upravljanja te rasporeda.

Posebni prigušivači iz Norveške

Posebno su zanimljivi prigušivači koje Heckler & Koch izrađuje s norveškim stručnjacima iz tvrtke A-TEC. Njihovi reduktori imaju podjednako cilj ublažiti zvuk pucnjave i bljeska cijevi, štiteći pritom korisnika, olakšavajući komunikaciju tijekom borbe, ali i otežavajući protivniku otkrivanje položaja strijelca. Spomenimo i posebne ručke za punjenje smještene sa strane prema donjem dijelu puške. Taj pristup podsjeća na raspored kakav ima i legendarni HK MP5. To je ujedno slično konfiguraciji koju ima serija pušaka SCAR razvijenih u belgijskom FN Herstalu.

Analitičari ocjenjuju da je HK433 s prigušivačem superioran u odnosu na MP5SD u bliskim i otvorenim područjima te idealan za njemačke specijalne snage zbog svoje svestranosti i nadmoćne moći zaustavljanja protivnika. Njegova učinkovita upotreba, ističu stručnjaci, oslanja se na preciznu koordinaciju svih njegovih komponenti kako bi se osigurao pouzdan rad i ispunili strogi zahtjevi točnosti.

Vojni analitičari smatraju da novo oružje u rukama njemačkih specijalaca itekako ima smisla jer nudi dragocjene sposobnosti za operacije unutar zgrada i drugim okruženjima bliskih borbi, a gdje se često nalaze specijalne snage. U isto vrijeme pruža veću fleksibilnost pri korištenju na otvorenim područjima, posebno u usporedbi s modelom MP5SD. Potonji je poznat kao tiha automatska puška, ali je notoran po svojoj ograničenoj moći zaustavljanja na svakom značajnom dometu.