iskustvo s prve linije

Američki dobrovoljci u Ukrajini odbacuju NATO oružje i otimaju se za 'kalašnjikove'

25.04.2024 u 14:55

Bionic
Reading

Američki veteran koji se bori u Ukrajini objasnio je zbog čega vojnici u njegovoj jedinici radije koriste puške iz sovjetske ere nego moderno naoružanje

Odgovor je jednostavan - lakše im je doći do streljiva.

Jonathan Poquette trenutno služi kao snajperist u Ukrajini. On tvrdi da njegova postrojba preferira rusku jurišnu pušku AK-74 koja koristi metke kalibra 5,45×39 mm.

'AK-74 je široko rasprostranjen među Ukrajincima i Rusima. Puške i pripadajuće im municije i dijelovi lakše su dostupni, što olakšava održavanje i opskrbu jedinice', objasnio je Poquette.

Poquette je član Chosen Company, jedinice unutar 59. motorizirane brigade ukrajinske vojske. Ova brigada obično djeluje kao jedinica za izviđanje, ali isto tako obavlja zadatke napada na prvoj liniji i obrambene akcije. Poquette je bio ranjen u siječnju i od tada se oporavlja u Kijevu.

Poquette kaže da je u Ukrajini prisutna obilna dostupnost starijih pušaka među vojnicima. Ističe da je to djelomično povezano s nedostacima u planiranju u Ukrajini.

AK-74 Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo Circosta / Zuma Press / Profimedia

'Zapadne zemlje donirale su velik broj zapadnih pušaka koje koriste 5.56 mm NATO metak, što bi moglo pridonijeti modernizaciji ukrajinskih snaga. Međutim, postoji problem jer Ukrajinci nisu uspjeli adekvatno integrirati te nove platforme oružja u svoje postrojbe', kaže Poquette.

Kalašnjikov AK-74 dizajniran je 1970-ih, a njegova modernizirana verzija AK-74M postala je standarda jurišna puška ruske vojske 1991. godine.

Izvor: tportal.hr