MADSEN LAR

[VIDEO] Danska je toliko bila oduševljena kalašnjikovim da ga je kopirala i htjela uvesti u arsenal NATO-a

29.03.2019 u 21:44

Bionic
Reading

Tijekom svoje 70-godišnje povijesti NATO se u pravilu oslanjao na oružje proizvedeno u zemljama članicama, no legendarna sovjetska automatska puška AK-47 u tolikoj je mjeri očarala jednu članicu i osnivačicu Sjevernoatlantskog saveza da je kopirala kalašnjikov pokušavajući ga uvesti kao standardno naoružanje

Riječ je, naime, o pušci tipa Madsen LAR, koju je 1957. godine proizvela istoimena danska tvrtka. Da je riječ o kvalitetnoj pušci oznake LAR (laka automatska puška), ponajviše govori podatak da je opasno konkurirala belgijskoj pušci FN FAL i njemačkom modelu Heckler & Koch G3 u natječaju za standardnu NATO-vu pušku.

Tijekom natječaja odbijena je uz obrazloženje kako je prekasno došla u uži krug već etabliranih pušaka.

Iako puška vizualno ne sliči na sovjetski original, mehanizam oružja, točnije njegov provodnik plinova i rotirajući zatvarač, u potpunosti je precrtan s popularnog kalašnjikova.

Puška je koristila identični kalibar 7,62x39 milimetara, kao i sovjetski rođak, no imala je manu jer nije mogla koristiti sovjetske okvire sa streljivom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forgotten Weapons

Puška Madsen LAR danas je velika rijetkost, zbog čega ima kultni status, a sačuvan je tek neznatan broj primjeraka, od kojih se nekoliko mogu vidjeti u Muzeju danske kraljevske oružarnice u Kopenhagenu.