SABOR PONOVNO ODBIO BLEIBURG

HDZ: Vladajući potiču podjele i otvaraju stare rane!

15.05.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Iako je Sabor još 2012. odlučio da više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, HDZ je ponovno otvorio ovu temu nakon što je većina u saborskom Predsjedništvu jučer odbila zahtjev udruge Hrvatski Križni put da Sabor bude pokrovitelj tog događaja. 'Sramotna je to i pogrešna odluka', kažu u HDZ-u, no vladajući odgovaraju da saborskog izaslanstva neće biti dok god se na tom mjestu bude veličao NDH

'Ovo je bila prilika da trenutačna hrvatska vlast pokaže to da uistinu štuje europske vrijednosti, međutim i ovaj put ta je prilika propuštena. I ovaj put se potiču podjele u hrvatskom društvu, a poticanje podjela iz Drugog svjetskog rata ne samo da je nepotrebno, nego je sigurno pogrešno, pogotovo danas, kada hrvatski narod grca u dugovima i kada je gospodarstvo uništeno, kada većina živi teško. Vraćanje u vrijeme Drugog svjetskog rata i otvaranje starih rana nešto je što nam najmanje treba. Nevine žrtve jedne strane sigurno nisu i ne mogu biti vrednije ili manje vrijedne od nevinih žrtava druge strane, a ova odluka šalje upravo tu poruku', kazao je HDZ-ov Željko Reiner.

U Bleiburgu se, dodaje, dogodio ratni zločin, a Sabor je, podsjeća, prihvatio Europsku deklaraciju o osudi komunističkih zločina.

Stazić: Dok god se veliča NDH, Sabora na Bleiburgu neće biti

Većina u saborskom Predsjedništvu zaključila je da nema smisla i potrebe revidirati odluku iz 2012. dok god se na Bleiburgu pojavljuju ljudi u ustaškim uniformama, kaže potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

'Nevinim žrtvama treba odati poštovanje i to se može učiniti negdje u Zagrebu, može se organizirati znanstveni skup na kojem bi se raspravilo o Bleiburgu i Križnom putu i vidjeti što se događalo u drugim zemljama pobjednicama u Drugom svjetskom ratu, što se u Francuskoj događalo s kolaboracionistima, što se događalo u Italiji i je li Hrvatska izuzetak. Bleiburg je na teritoriju druge države i ne možemo spriječiti te neonaciste da se pojavljuju ondje, ali dok god se pojavljuju, ondje nije mjesto službenom izaslanstvu Sabora. Bili smo pokrovitelj do 2012. i onda se to promijenilo zbog tih ljudi. Ondje se ne odaje počast nevinim žrtvama, već se i veliča NDH', poručio je Stazić.

'Čini se čudnim da Sabor ne želi biti pokrovitelj kada taj isti Sabor prihvaća desetke pokroviteljstva, za npr. glazbeni Festival pjesme Podravine i Podravlja te manifestaciju Branje grojzdja. Uz sve to, Sabor odlučuje da ne želi biti pokrovitelj komemoracije nevinim žrtvama bleiburške tragedije. Držimo da je to krivo, da se time ne prihvaća istina da su se u Hrvatskoj i izvan nje, nakon završetka rata, dogodila masovna ubojstva i da su komunistički zločini nešto što svi moramo osuditi', kazao je Reiner.

Iako je HDZ zbog odbijanja pokroviteljstva sazvao press konferenciju i opet u fokus stavio tu temu, odbijanje Sabora da bude pokrovitelj komemoracije nije nova stvar. Naime 2012. saborsko Predsjedništvo je donijelo odluku da više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, što je i tada izazvalo kritike dijela društva. 'Budući da se povjesničari u Europi, pa i u Hrvatskoj, slažu da u potpunosti nisu moguća objektivna tumačenja činjenica te da o povijesti ne odlučuju političke stranke, ni parlamenti, Predsjedništvo hrvatskog Sabora smatra da ne bi trebalo nametati mišljenja o zbivanjima na Bleiburškom polju i takozvanom Križnom putu, pa stoga Sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Bleiburškom polju, već i žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske', stajalo je tada u objašnjenju saborskog Predsjedništva.

S takvim objašnjenjem ni tada se HDZ nije složio, međutim dodatno objašnjenje dao je tadašnji predsjednik Sabora, pokojni Boris Šprem. 'Radi se o tome da smatramo da su žrtve do kojih je došlo bile žrtve na Križnom putu kroz Hrvatsku i Sloveniju i da su se na Bleiburškom polju odvijale završne i legitimne borbe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i već tada gotovo poraženih Pavelićevih snaga. Ondje je došlo do stradanja s obje strane, ali nije bilo nevinih žrtava. Nevinih žrtava je bilo jer je do njih došlo bez suđenja, na stratištima i grobnicama duž Križnog puta. Smatramo da treba obilježavati, dati počast i pun pijetet tim žrtvama na stratištima i grobnicama Križnog puta', kazao je Šprem prije dvije godine.

Slično objašnjenje za odbijanje pokroviteljstva stiglo je i jučer, kaže Reiner. 'Jedno objašnjenje je bilo da se nisu stekli nikakvi drugačiji uvjeti od onih koji su bili 2012, ali i da su ondje stradali i oni koji baš nisu bili nevini, ali o tome ne bih govorio jer je to ispod svake razine', kazao je Reiner.

S obzirom da je govorio o podjelama, novinari su Reinera upitali ne otvara li podjele i slikanje u ustaškim uniformama na Bleiburgu. 'Sasvim sigurno, to je nešto što je neprihvatljivo, kao što su neprihvatljive manifestacije onih koji drugačije misle i imaju drugačiju ideološku obojenost. Danas, 2014, Hrvatska ima drugih ozbiljnih problema i ponovno poticanje podjela naprosto je krivo', kazao je Reiner.

Stazić: Vjerujem da Baldasar nije veličao NDH

Govoreći o ustaškom režimu, nije se moglo izbjeći ni pitanje o nedavnom ponašanju splitskog gradonačelnika, SDP-ovog Ive Baldasara, koji je na Dan pobjede otkrivao spomen HOS-ovoj bojni nazvanoj po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu.

HDZ-ov Reiner novinarima je poručio da za komentar upitaju onog tko je u tome sudjelovao, a Stazić je na pitanje je li istina to da se u Splitu na tom događaju veličao NDH rekao da ne zna jer nije bio u Splitu. 'Vjerujem kolegi Baldasaru', rekao je Stazić.
261020,189012,188718,188464