PREDSJEDNIČKI IZBORI

HDZ u mukama zbog NATO obveza Grabar Kitarović

29.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Za desetak dana trebalo bi konačno biti poznato koga će HDZ predložiti kao svog kandidata na predsjedničkim izborima. Najvjerojatnija je za kandidaturu Kolinda Grabar Kitarović, s kojom bi se, kako neslužbeno doznajemo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko trebao sastati tijekom svog posjeta Bruxellesu

Iako je Grabar Kitarović spremna prihvatiti HDZ-ovu ponudu, problem joj stvaraju obveze prema NATO-u. Spomenuo je to jučer u Bruxellesu i sam Karamarko.

'Ona je naš najozbiljniji kandidat. Znate da ona ima obveze prema NATO-u koje mi respektiramo. Uz još dvojicu gospode, koji su kandidati, mislim da je ona najbliže toj nominaciji', kazao je jučer Karamarko.

Svoj odlazak u Bruxelles, prema jednom izvoru iz HDZ-a, Karamarko je među ostalim iskoristio kako bi još jednom razgovarao s Grabar Kitarović. Naime, ona ne bi htjela da joj kandidatura ugrozi obveze prema NATO-u. S obzirom na to da u rujnu mora sudjelovati na NATO-ovom summitu u Walesu i da mora poštovati NATO-ov protokol, Grabar Kitarović bi tek od listopada ove godine mogla ozbiljnije sudjelovati u kampanji. S druge strane, prema nekim tumačenjima ona bi mogla već ovo ljeto tijekom odmora ozbiljno započeti kampanju u Hrvatskoj.

Zasad nitko službeno ne može potvrditi da je s Kolindom Grabar Kitarović postignut dogovor. Jedan od naših izvora blizak Kolindi Grabar Kitarović kaže 'da je to gotova stvar' i da je bivša HDZ-ova ministrica već i pristala na kandidaturu, no samo joj ostaje razriješiti obveze prema NATO-u.

U stranci službeno kažu da će odluku o kandidatu donijeti Predsjedništvo stranke, koje još uvijek sazvano. Najvjerojatnije će biti sljedeći tjedan, kaže nam naš izvor iz HDZ-a, koji smatra da bi bivša ministrica vanjskih poslova u Sanaderovoj vladi bila jako dobar HDZ-ov kandidat za predsjednika.

'Ona je jedini ozbiljni kandidat i može ozbiljno ugroziti, pa i dobiti Josipovića. Ona daje jednu svježinu, pogotovo na valu pobjede na europskim izborima', kaže nam izvor iz HDZ-a.

Osim toga, dodaje naš izvor, ona oko sebe može okupiti i neke druge stranke koje nisu sada u koaliciji s HDZ-om. S obzirom na takve kvalifikacije, pitanje je kako bi prošla druga dva kandidata u srazu s Josipovićem. Iako javno HDZ-ovci ne žele govoriti o imenima drugih dvaju kandidata, naš izvor iz stranke potvrdio nam je da se radi o Željku Reineru i Andreju Plenkoviću, o kojima se već ranije spekuliralo u medijima.

Iako bi ime kandidata trebalo biti poznato za desetak dana, već sada se postavlja pitanje je li HDZ svog aduta trebao otkriti ranije. Naime, aktualni predsjednik Josipović, koji puca na još jedan mandat, u neformalnoj je kampanji već mjesecima te će stoga HDZ-ov kandidat pojačanim tempom morati nadoknaditi nedostatak.

'Tajming objave je bitan, ali nije presudan. Ako Kolinda Grabar Kitarović bude kandidatkinja, mislim da nije problem i da se kasnije objavi kandidatura. Da nemate jasno profilirano ime, onda bi to bio problem. Ali za nekog tko ima ime poput Grabar Kitarović, i sada je prikladan tajming', smatra naš izvor iz HDZ-a.